11:14 / 27.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Škotska čelnica: Želimo referendum o neovisnosti što prije

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

Foto: - / REUTERS

Škotska čelnica Nicola Sturgeon je kazala da bi se referendum o neovisnosti trebao održati na početku mandata novog parlamenta koji počinje s radom sljedeće godine nakon izbora u svibnju.
Škotska čelnica Nicola Sturgeon je kazala da bi se referendum o neovisnosti, koji bi mogao polučiti raspad Ujedinjene Kraljevine, trebao održati na početku mandata novog parlamenta koji počinje s radom sljedeće godine nakon izbora u svibnju.

Ako bi Škoti na drugom referendumu glasali za izlazak, bio bi to najveći šok za Ujedinjenu Kraljevinu od nezavisnosti Irske prije jednog stoljeća.

- Referendum bi se, zbog niza razloga, trebao održati na početku mandata novog škotskog parlamenta koji započinje s radom sljedeće godine, rekla je Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP) koja uvelike zagovara neovisnost.

Na referendumu o neovisnosti održanom 2014., 55 posto Škota je glasalo za ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini, a 45 posto je glasalo za izlazak. No, kako navodi Reuters, zbog brexita i upravljanja pandemijom covida-19, među Škotima je porasla potpora pitanju neovisnosti.

Rezultati proteklih 14 provedenih istraživanja pokazuju da se potpora izlasku Škotske iz Ujedinjene Kraljevine kreće između 51 i 59 posto. Očekuje se da će SNP jako dobro proći na izborima za škotski parlament u svibnju 2021. SNP će u svojoj kampanji isticati da bi pobjedom na izborima dobili mandat za raspisivanje drugog referenduma o neovisnosti.

Britanski premijer Boris Johnson je kazao da je referendum iz 2014. bio odlučujući događaj - kakav se događa jednom u generaciji - i da ga treba poštivati. Njegova vlada je poručila da u bliskoj budućnosti ne bi trebalo biti drugog takvog referenduma.

No, ako Sturgeon pobijedi na škotskim izborima 6. svibnja, Johnson će imati težak izbor: odbiti referendum i tako omogućiti da škotsko nezadovoljstvo tinja ili dozvoliti referendum koji bi mogao razbiti uniju za koju tvrdi da je njemu u njegovoj stranci tako draga.

Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske uključuje Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!