Skupina Quad: Rusija mora biti kažnjena za rat u Ukrajini

03.03.2023.

08:42

Autor: HRT/Hina/Reuters

Saveznici iz tzv. skupine Quad

Saveznici iz tzv. skupine Quad

Foto: Olivier Douliery / REUTERS

Rusiji se ne može dopustiti da ratuje nekažnjeno, rekli su američki državni tajnik Antony Blinken i njegovi kolege iz Indije, Japana i Australije u izjavi nakon sastanka u New Delhiju.

Saveznici iz takozvane skupine Quad također su rekli da je uporaba ili prijetnja uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustiva. Krajem prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin suspendirao je važan sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja i zaprijetio da će nastaviti s nuklearnim pokusima.

- Ako nekažnjeno dopustimo Rusiji da radi ono što radi u Ukrajini, onda je to poruka potencijalnim agresorima posvuda da bi se i oni mogli izvući s tim, rekao je Blinken na forumu u Indiji.

Blinken se sastao s kolegama iz skupine Quad na marginama sastanka G20 u New Delhiju. Dan prije u New Delhiju, Blinken se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom prvi put od početka sukoba u Ukrajini prije malo više od godinu dana. Tijekom kratkog susreta, Blinken je pozvao Moskvu da prekine rat i poništi svoju suspenziju nuklearnog sporazuma Novi START, rekao je visoki američki dužnosnik.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su Lavrov i Blinken razgovarali manje od 10 minuta i nisu sudjelovali u nikakvim pregovorima, izvijestile su ruske novinske agencije.

Na sastanku G20, Sjedinjene Države i njihovi saveznici pozvali su zemlje članice da nastave vršiti pritisak na Rusiju da prekine sukob, ali G20 nije uspio dogovoriti zajedničku izjavu o ratu zbog protivljenja Rusije, koja svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacija", i Kine.

U petak je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao globalnu zajednicu na suradnju. Svatko tko je suzdržan, u nekoliko različitih regija, mora shvatiti da se suočavamo s nečim što ruši mogućnost svjetskog konsenzusa, rekao je.

U svojoj izjavi, ministri Quada također su jedva prikriveno osudili akcije Kine koje povećavaju napetosti u Južnom kineskom moru i "militarizaciju" spornih teritorija u tom području.

Kina je osudila Quad kao hladnoratovsku konstrukciju i sliku koja je "usmjerena protiv drugih zemalja". Puni naziv skupine je Quadrilateral Security Dialogue, a njezin je cilj suradnja na strateškim pitanjima u indo-pacifičkoj regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!