19:21 / 17.01.2021.

Autor: Kristina Pešić/Branka Slavica/Dnevnik/IMS/D.D./HRT

Slavica iz Washingtona: Ozračje komorno, dobra je vijest da je mirno

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Još 72 sata do inauguracije 46. američkog predsjednika Joa Bidena. Kolumbijski distrikt u kojem se nalazi glavni grad Washington u stanju su pripravnosti zbog mogućih nasilnih prosvjeda, zajedno sa svih 50 američkih saveznih država.
Do inauguracije Joa Bidena za 46. tog američkog predsjednika još su 72 sata. Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt u kojem se nalazi glavni grad Washington u stanju su pripravnosti zbog mogućih nasilnih prosvjeda.

➡️ SAD se priprema za prosvjede Trumpovih pristaša
➡️ "Obamina ekipa" u taboru Joea Bidena
➡️ Pelosi poziva na progon zastupnika koji su pomogli napadačima na Kongres
➡️ Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva


U Washington su poslani pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. siječnja kada su nezadovoljni pristaše Donalda Trumpa nasilno upali u Kongres. FBI upozorava da su najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti tijekom inauguracije - domaći ekstremisti, osnaženi ranijim upadom na Capitol Hill. Policajac Daniel Hodges nije se još oporavio od nedavnih nereda kada se, prikliješten vratima i prosvjednicima, borio za život.

- Pomislio sam, ovo bi mogao biti kraj. Umrijet ću! Ne mogu učiniti ništa da se obranim, pa sam jednostavno svom snagom počeo vikati da me puste, da se mogu povući, prisjeća se Daniel Hodges, policajac iz Washingtona.

Naoružani šipkama, suzavcem i različitim oružjem, brzo su probili policijski kordon i provalili u Kongres.

- Sjećam su da su vikali: ubij ga njegovim vlastitim pištoljem!, priča Mike Fanone, policajac iz Washingtona.

Ovaj put postrojbe nacionalne garde u glavni su se grad slile iz svih saveznih država. Guverneri su odgovorili na zahtjeve da pošalju vojnike, iako su zabrinuti zbog mogućih prosvjeda i u svojim sredinama.

- Nije cilj osigurati samo ovu zonu, nego i sve ljude koji sudjeluju u inauguraciji, stanovnike Washingtona i sve one koji putuju na ovaj događaj, objašnjava Joseph Lorang, kapetan američke Obalne straže.

Dok se Washington pretvara u vojnu utvrdu, stanovnici, čini se, nemaju ništa protiv vojske i policije na ulicama. Zatvorene su ceste koje vode prema mjestu inauguracije, trgovine ne rade, zabranjeno je parkiranje, a svi koji žele proći avenijom koja povezuje Bijelu Kuću i Capitol Hill, očekuju sigurnosne provjere.

- Moramo prestati misliti kako se podrazumijeva da je svaki Amerikanac odan Ustavu. Vidjeli smo previše Amerikanaca koji su se obvezali na odanost Donaldu Trumpu. Rastužuje me ova točka naše povijesti. Američka vojska ne bi trebala stajati naoružana nasuprot svojem narodu. Ali ono što smo vidjeli, bio je nezapamćen napad na našu demokraciju, kaže Muriel Bowser, gradonačelnica Washingtona.

U međuvremenu, Joe Biden slaže mozaik svoje administracije, planira ukidanje Trumpovih kontroverznih političkih odluka i izglasavanje novog paketa pomoći gospodarstvu.

Najranije dan uoči inauguracije, u Senat bi mogla stići i optužnica protiv Trumpa, ali još se ne zna kad će početi suđenje. Bidena će tako, barem u prvoj godini mandata, u stopu pratiti Trumpova sjena.

Iz Washingtona se u središnji Dnevnik javila Branka Slavica.

- Ozračje je komorno uoči inauguracije, dobra je vijest da je mirno i ovdje i u ostatku zemlje, jake su mjere urodile plodom. Potpredsjednik Biden dan provodi u kući u Wilmingtonu, priprema se za inauguraciju. Neće imati previše vremena za slavlje, već prvog dana priprema ambicioznu agendu, odmah će Kongresu poslati prijedlog kojim traži gotovo 2 bilijuna dolara pomoći zemlji koja je pogođena Covidom te ekonomskom krizom. Želi SAD vratiti odmah među zemlje potpisnice Pariškog klimatskog sporazuma. Biden se trudi ne dolijevati ulje na vatru, a objavljeno je da 2/3 Amerikanaca podupire način kako se Biden ponaša u ovom prijenosu vlasti. Ipak, dobar dio zemlje je podijeljen oko toga kako će voditi zemlju u svojem mandatu. Donald Trump pak napušta Washington s nikada nižom potporom, podupire 29% posto Amerikanaca i 60% republikanaca, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!