07:14 / 08.01.2021.

Autor: Studio4/IMS/I.Z./M.Š./Hina

Slavica: Nije realno aktiviranje 25. amandmana za uklanjanje Trumpa

Foto: REUTERS/Erin Scott/File Photo

Foto: REUTERS/Erin Scott/File Photo

Foto: - / REUTERS

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici "oskvrnuli sjedište američke demokracije".
Dramatični dani za SAD. Nakon što je Donald Trump tjednima trovao naciju tvrdnjama da su izbori koje je izgubio  pokradeni i poticao na pobunu i nasilje, njegovi pristaše upali su u Capitol. Nemile scene obišle su svijet, pristojna Amerika ostala je u šoku.

Donaldu Trumpu
ostalo je još 11 dana vlasti, inauguracija Joea Bidena održat će se 20. ovog mjeseca. S posljednjim se informacijama iz SAD-a javila naša Branka Slavica.

- Raste pritisak, vođe Demokrata u Kongresu i Senatu zatražile su od potpredsjednika Mikea Pencea da aktivira 25. amandman američkog Ustava koji bi zapravo uklonio predsjednika Trumpa iz Bijele kuće iako je do kraja mandata ostalo 12 dana. Predsjedanje bi preuzeo potpredsjednik Pence i ostatak kabineta, a razlog za uklanjanje bila bi nesposobnost predsjednika da obavlja svoju dužnost. Potpredsjednik Pence nije odgovorio na taj poziv, a čelnici Demokrata u Kongresu, prijete drugim opozivom predsjednika Trumpa, što bi onemogućilo njegov budući politički angažman. Podsjetimo, imao je ambicije ući u utrku za Bijelu kuću 2024. godine, pojašnjava.

Mike Pence je oprezan, pojašnjava, dodajući da nije realno da će se aktivirati 25. amandman američkog Ustava jer bi sadašnji potpredsjednik time ugrozio svoju karijeru. On naime, također ima ambiciju utrkivati se na predsjedničkim izborima 2024.

- Takav bi potez Trumpove pristaše okrenuo protiv njega, a i Republikanska stranka bila bi ranjena, taj mi se scenarij ne čini izglednim.

Tu je i pitanje radikaliziranje Trumpovih pristaša u slučaju aktiviranja 25. amandmana.

- Trumpovi birači ne daju se odvojiti od njega, što god napravi, oni mu opraštaju. Vjeruju da su među njih ubačeni pripadnici Antife, radikalne skupine i provokatori, šire teorije zavjere da je sve okrenuto protiv Trumpa kako bi ga se ponizilo na kraju mandata.

Padaju ostavke u Bijeloj kući, u četvrtak su dvije ministrice podnijele ostavku, odriču ga se dojučerašnji bliski suradnici i saveznici, govori Slavica o tome "napušta li se brod koji tone".

- I članovi njegove obitelji su podijeljeni oko toga je li odmah trebao priznati pobjedu Joea Bidena, dodaje Slavica ističući da je on u ovom trenutku politički izoliran i usamljen i da mu vjerojatno nikada nije bilo teže.

Neki Demokrati ističu da je Trump zapravo mentalno bolestan.

- Ta se teza uvijek protezala od početka mandata. Novinari koji prate Bijelu kuću iz dana u dan, uvijek su spominjali i tu mogućnost. Ipak, najviše se govori o njegovoj osobnosti kao njegovom najvećem problemu, ne toliko o nekoj mentalnoj bolesti.

Branka Slavica dodaje da je Trump tijekom mandata imao i dobrih poteza, ali da će sve na kraju ostati u sjeni "srijede" odnosno situacije upada prosvjednika u Kongres. Smatra također da nije realno da će Donald Trump završiti iza rešetaka jer je poticao na nasilje koje je dovelo do kaosa u Capitolu.

- Sigurno će biti političkih pokušaja da se to dogodi, kako bi se detronizirao u očima birača. Ponavljam, gotovo pola SAD-a ga i dalje podupire.

Trump: Okrećem se glatkom i urednom prijenosu vlasti

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da sada svoju pozornost okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena.

➡️ Otvoreno o ostavštini Donalda Trumpa ➡️ Trumpova glasnogovornica: Cijela Bijela kuća osuđuje nasilje na Kapitol

- Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. siječnja. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje, rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegovi pristaše upali u Kapitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici "oskvrnuli sjedište američke demokracije".

- Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će, rekao je Trump.

- Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu, ističe Trump u videu.

- A svim svojim divnim pristašama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerojatno putovanje tek počinje, dodao je.

Trumpova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovu kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednika odmah uklonilo s dužnosti.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerojatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i kapitolski policajac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!