Više od 300.000 Ukrajinaca privremeni smještaj našlo u Slovačkoj

29.04.2022.

12:53

Autor: Ivana Perić/I.B./Dnevnik u podne/HRT

Ivana Perić iz Bratislave

Ivana Perić iz Bratislave

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Više od 11 milijuna Ukrajinaca - prema podacima UN-a - napustilo je svoj dom od početka ruske agresije. Više od 5 milijuna njih - privremeno je utočište potražilo izvan granica svoje zemlje - najviše - gotovo 3 milijuna - došlo je u Poljsku.. Oko 350 tisuća Ukrajinaca - sigurnost je pronašlo u Slovačkoj. U Bratislavi je naša ekipa.

- Prema podacima slovačkog MUP-a oko 300.000 izbjeglih iz Ukrajine nalazi se u privremenom smještaju u Slovačkoj, a u proteklih mjesec dana 75.000 vratilo se u Ukrajinu, rekla je HTV-ova novinarka Ivana Perić

- Mnogi im pomažu - od malih ljudi, volontera, preko brojnih udruga i organizacija. U poslovnom dijelu Bratislave nalazi se "asistencijski" centar. To je prva točka prihvata ukrajinskih izbjeglica. Napravljen je na prostoru nekadašnjeg privremenog autobusnog stajališta. Zgrada je bila potpuno devastirana. U samo devet dana uspjela ju je Slovačka pripremiti za prihvat izbjeglih. Svi oni ondje, na jednom mjestu, mogu se prijaviti policiji, imigrantskom uredu te Crvenom križu od kojeg će dobiti vaučere u visini od 50 eura. Dostupna im je pomoć psihologa, imaju dječji vrtić, kapelicu i zonu za odmaranje. Ovdje mogu dobiti i informacije o privremenom smještaju ili ako odluče ostati - stalni smještaj te aplicirati za posao, izvijestila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!