14:57 / 04.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za embargo na uvoz ruske nafte

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga Europske unije na rusku naftu, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Richard Sulik.

Slovačka gotovo sav uvoz sirove nafte prima preko naftovoda Družba, još iz sovjetskog razdoblja, te je zajedno s Mađarskom, koja također uvelike ovisi o ruskim fosilnim gorivima, zatražila izuzeće iz embarga na uvoz ruske nafte.

Europska komisija je danas predstavila prijedlog novih sankcija Rusiji koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

- Slažemo se s novim paketom sankcija, ali nam je potrebno prijelazno razdoblje za prilagodbu novoj situaciji, rekao je Sulik.

- Danas se raspravlja o trajanju prijelaznog razdoblja, dodao je.

Prema njegovim riječima, dulje prijelazno razdoblje dalo bi dovoljno vremena da se osiguraju alternativni dobavni pravci.

Dnevni zahtjevi za isporuku ruskog plina preko Ukrajine u Europu, kroz slovačku granicu na lokaciji Velke Kapusany, porasli su u ponedjeljak na najvišu razinu od kraja studenoga, pokazali su podaci slovačkog operatora TSO Eustream.

Ti su zahtjevi putem Velke Kapusany iznosili oko 993.407 MWh dnevno u ponedjeljak, najviše od 30. studenog, pokazuju podaci.

Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a mogli bi prihvatiti prijedloge Komisije već ovaj tjedan kako bi ubrzo nakog toga bili pretočeni u zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!