22:22 / 14.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Slovački premijer ponudio ostavku da bi ublažio političku krizu

-

-

Foto: - / -

Slovački premijer Robert Fico ponudio je ostavku uz uvjet da njegova stranka imenuje novog premijera čime bi se izbjegli prijevremeni izbori.
Slovački premijer Robert Fico ponudio je ostavku uz uvjet da njegova stranka imenuje novog premijera čime bi se izbjegli prijevremeni izbori, što je pokušaj vladajuće koalicije da ublaži krizu izazvanu ubojstvom novinara.

Fico se borio da održi svoju trostranačku vladu koja je, između ostalog i masovnim prosvjedima, pod pritiskom da raspiše prijevremene izbore nakon ubojstva krajem veljače 27-godišnjeg istaživačkog novinara Jana Kuciaka koji je pisao o sprezi talijanske mafije i slovačkih poslovnih krugova.

Predsjednik Andrej Kiska pozvao je još početkom ožujka vladu da se "radikalno rekonstruira" ili raspiše prijevremene izbore kako bi se u zemlji vratilo povjerenje u vladu, no 53-godišnji Fico to je tada odbio, te mu poručio da to nisu njegove ovlasti i čak ga optužio da se stavlja na stranu oporbe. Međutim, pritisnut masovnim prosvjedima, ostavkama ministara i dužnosnika u vladi, a jučer i oporbenim zahtjevom da mu se izglasa nepovjerenje, jer bi jedino to omogućilo objektivnu istragu ubojstva, premijer je ponudio ostavku u zamjenu za odustajanje od izbora.

Transparency International (TI) nedavno je Slovačku svrstao na 7. mjesto najkorumpiranijih država u Europskoj uniji.

Prvi je ostavku podnio ministar kulture, a prije dva dana i ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak. Ostavke su podnijeli i glavna savjetnica premijera te državni tajnik u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!