13:12 / 15.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Slovenija: 28 novozaraženih i pet preminulih

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ministar zdravstva Tomaž Gantar potvrdio je da je najveći broj zabilježenih smrtnih slučajeva među inficiranima koronavirusom iz populacije starijih osoba u domovima za starije i nemoćne.
U Sloveniji je potvrđeno 28 novozaraženih koronavirusom, a još je pet pacijenata umrlo pa je do sada ukupno 61 osoba preminula od početka epidemije, objavio je slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Nakon blagdana, kada je broj testiranja bio manji, ponovno je u utorak proveden uobičajen dnevni broj testiranja te je među 1168 testiranih otkriveno 28 zaraženih. Ukupno je do sada testirano više od 36 tisuća osoba, a zaraza je potvrđena kod 1248 ljudi.

U blagom je porastu opet broj hospitaliziranih, pa je u bolnicama trenutačno 96 inficiranih koronavirusom, od čega 34 na intenzivnim odjelima. Iz bolnica je do sada ukupno otpušteno 165 oporavljenih. Najviše je slučajeva zaraze i dalje u Ljubljanskoj regiji (378), a zatim u Savinjskoj regiji (258).

Ministar zdravstva Tomaž Gantar potvrdio je na konferenciji za novinare da je najveći broj zabilježenih smrtnih slučajeva među zaraženima koronavirusom u domovima za starije i nemoćne, te da je velik broj njih umro u domovima, a ne u bolnici.

Slovenija je, prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme uspjela stabilizirati krivulje dnevnog rasta novih zaraženih pa broj zaraženih i onih u bolnicama više ne raste naglo kao u ožujku. No, i nakon što se počnu ublažavati neke od mjera socijalne distance i zabrane kretanja, morat će se na dulje vrijeme promijeniti društveni život, a bit će i dalje obvezna dezinfekcija ruku, održavanje higijene i nošenje maski, na što će se trebati naviknuti, ocijenio je Gantar.

Mjere će se ublažavati postupno, u nekim sektorima tek nakon što se testiranjem uzoraka populacije utvrdi koliki je stvaran postotak zaraženih, koliko ih je ozdravilo i tko je stekao imunitet, najavio je Gantar. Odgovarajući na pitanja novinara, ustvrdio kako bi za Slovence ove godine najbolje bilo da ljetuju kod kuće i ne odlaze u inozemstvo te da je to ovisno od razvoja situacije.

Od idućeg tjedna testiranje nacionalnog uzorka na Covid-19

Slovenija će od idućeg tjedna krenuti s posebnim testiranjem na nacionalnom uzorku od preko tisuću ljudi iz raznih dijelova zemlje kako bi dobila jasniju sliku o razmjerima epidemije i broju stvarno oboljelih od Covida-19.

Posebno testiranje koje će se provesti mimo do sada prikupljenih podataka najavio je na konferenciji za novinare Miroslav Petrovec, ravnatelj Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta  u Ljubljani. Iz dobivenih podataka nastat će studija, kakvu su već najavile Njemačka i Austrija za svoju populaciju, kojom bi se procijenilo koliki je stvaran broj zaraženih, tko je već stekao imunitet, tko je akutan nosilac virusa i kakvo je stanje onih kojima je određena samoizolacija, ali zbog blažih simptoma nisu bili testirani, kazao je Petrovec.

Vlada će idući tjedan poslati anketne upitnike ljudima odabranim za nacionalni uzorak. U anketu će biti uključeni odrasla populacija i djeca iz raznih regija, a nakon anketiranja, koje je na dobrovoljnoj osnovi, kod tih će osoba biti uzeti brisevi radi testiranja te uzorci krvi radi analize na prisutnost antitijela, pojasnio je Petrovec.

- Rezultati toga testiranja bit će ključni pri budućim odlukama vlade o ublažavanju restriktivnih mjera, potvrdio je ministar zdravstva Tomaž Gantar.
Po njegovim riječima, relaksacija mjera socijalne distance i ograničenja u kretanju stanovništva morat će ići postupno i u fazama. Najprije će se ublažiti neke restrikcije u zdravstvenom sustavu, kako bi na pregled i pretrage mogli doći na red oni s bolestima kod kojih bi čekanje na tretman moglo dovesti do pogoršanja stanja i mogućnosti izliječenja, naveo je Gantar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!