15:55 / 30.03.2020.

Autor: Hina

Slovenija: 756 zaraženih, dnevni porast od 62 slučaja

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Prema novim službenim podacima, hospitalizirano je ukupno 115 zaraženih, od čega ih je 28 na intenzivnim odjelima, a broj smrtnih slučajeva ostao je isti - ukupno 11.
Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji sada je 756, što je za 62 oboljela više od stanja objavljenog u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva ističući da se rast broja zaraženih stabilizira. Riječ je o stanju tijekom nedjelje od 00 do 24 sata.

Prema novim službenim podacima, hospitalizirano je ukupno 115 zaraženih, od čega ih je 28 na intenzivnim odjelima, a broj smrtnih slučajeva ostao je isti - ukupno 11, većinom starih osoba, u najvećoj mjeri bivših štićenika domova za umirovljenike.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ljubljani da slovenski zdravstveni sustav za sada kontrolira situaciju, no budući da je epidemija deleko od kraja očekuje se i dalje porast broj zaraženih, iako blaži nego do prije koji tjedan.

- Više nema eksponencijalnog dnevnog rasta broja zaraženih, krivulja na grafu inficiranih se postupno stabilizira, istaknuo je Gantar.


Više od 200 zatvorenika u Sloveniji na privremenom dopustu zbog epidemije

Više od 200 osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja koronavirusa na ionako prepunjene kapacitete kaznionica, potvrđeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako je potvrdila ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, kod svih koji su pušteni najprije je izvršen sigurnosni pregled, a riječ je o osuđenicima za koje ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo za koje su osuđeni i kod kojih ne prijeti opasnost bijega.

Temeljem nedavno prihvaćenog zakona, koji tijekom epidemije Covida-19 omogućava privremeni ili prijevremeni otpust,  izdržavanje zatvorske kazne  privremeno je prekinuta za 68 osuđenika, a 15 ih je prijevremeno otpušteno, pa se u zatvor više neće vraćati.

Zbog opasnosti od koronavirusa zatvorska uprava već je prije dva tjedna obavijestila 130 kažnjenika koji su uz prethodnu dozvolu zatvorske uprave bili u privremenom posjetu svojim obiteljima, da se za sada ne trebaju vraćati na dosluženje kazne, sve dok se epidemija koronavirusa ne smiri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!