15:46 / 08.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenija: dnevni pad novooboljelih, uskoro otvaraju neke servise i trgovine

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Broj oboljelih od koronavirusa povećao se za 36 u odnosu na dan ranije te ih je ukupno 1091. Time je potvrđeno da dnevni rast oboljelih nastavlja padati.
Broj oboljelih od koronavirusa u Sloveniji se povećao za 36 u odnosu na dan ranije te ih je ukupno 1091, objavila je slovenska vlada, pa se tako potvrđuje da dnevni rast oboljelih nastavlja padati, no međutim brine što broj umrlih raste.

-
Slovenska vlada razmatra reaktiviranje gospodarstva nakon Uskrsa   

Novi podaci potvrđuju da je riječ je o nastavku trenda pada dnevnog prirasta novih slučajeva, no vladu brine što se broj teško oboljelih na intenzivnim odjelima ne smanjuje, a u porastu je i broj umrlih.

U utorak su umrla još četiri oboljela od Covida-19 pa je sada ukupno 40 umrlih, a hospitalizirano je 111 ljudi, od čega 35 na intenzivnim odjelima, što je najviše do sada.

Kako je na konferenciji za medije upozorio glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin zadnjih dana kritično raste broj smještenih na intenzivnim odjelima. Najkritičnije stanje vezano uz koronavirus je i dalje u domovima za starije osobe, odakle dolazi svaki peti oboljeli i velika većina do sada umrlih. Unatoč ulaganju velikih napora epidemija u domovima se nastavlja.

Zbog trenda smanjivanja dnevnog prirasta onih kod kojih se testom potvrdi prisutnost virusa, vlada za kraj uskrsnih blagdana najavljuje neka ublažavanja dosadašnjih restrikcija, posebno onih u prometu i u kretanju ljudi, ali i otvaranje nekih poduzeća koja su zbog epidemije zatvorena. Sve to ovisit će o poštovanju dosad važećih restrikcija, kako se krivulja epidemije ne bi okrenula prema ranijim visinama.

Osim toga, vlada i danas raspravlja o načinu nadzora kontrole onih kojima je testiranjem otkriven virus, ali su otpušteni kućama na samoizolaciju koju treba kontrolirati jer su potencijalni uzročnici novih zaraza. Uz to se vezuje i tempo kojim će se ukidati dosadašnje restrikcije.

Odlučeno: nakon Uskrsa ponovo rade neki servisi i trgovine

- Slovenija će nakon završenih uskrsnih blagdana ponovo dopustiti rad nekih uslužnih djelatnosti i određenih trgovina koje su do sada zbog epidemije Covida-19 bile zatvorene, a rad u industriji neće se ograničavati, kazao je u srijedu u izjavi za novinare slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Nakon susreta više članova Vlade s gospodarstvenicima o planiranom ublažavanju dosadašnjih restrikcija, Počivalšek je rekao da će to ići postupno. Tako će se najprije dopustiti rad vulkanizera, mehaničara, autopraonica i servisa za popravak tehničke robe, te trgovina s građevinskim materijalom.

U drugom pak koraku će otvoriti trgovine tehničkom robom, npr. prodaja bijele tehnike za domaćinstva i namještaja, te će omogućiti rad i popunjavanje skladišta online trgovina.

- Restrikcije za proizvodne djelatnosti koje su i do sada radile neće se uvoditi, kazao je Počivalšek, dodavši kako se pokazalo da su se takva poduzeća dobro organizirala i omogućila siguran rad zaposlenima i potrebna zaštitna sredstva.

Ministarstvo gospodarstva u koordinaciji s drugim ministarstvima zaduženo je i za nabavu zaštitnih sredstava i opreme za zdravstvene djelatnike, kojih, kako je kazao  - ima dovoljno na raspolaganju.

- No, nećemo dopustiti da u nabavi te opreme bude zloupotreba na račun naših poreznih obveznika niti da se situacijom okoriste "ratni profiteri", kazao je Počivalšek.

Dodao je da je slovenska vlada u okviru zajedničke javne nabave preko EU-a naručila 300 respiratora i nekoliko milijuna maski, ali da za sada nema nikakvih informacija hoće li nešto od toga biti i realizirano.

Počivalšek je rekao da se u tom pogledu vlada nalazi pod velikim pritiskom javnosti i medija koji pišu o sumnjama da se takvi poslovi sklapaju uz proviziju ili da se odabiru slovenska posrednička poduzeća preko veze, a neka da su i neposredno povezana s političarima.

Zbog toga je, u cilju transparentnosti, najavio da će vlada objaviti kompletne podatke o narudžbama koje je s domaćim tvrtkama za nabavu takve opreme sklopila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!