18:10 / 20.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Slovenija dobila iz Kine prvih 300.000 maski

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Zbog zakašnjelih priprema na epidemiju koronavirusa, maske svih tipova i nužna oprema za medicinsko osoblje ovih dana kritično nedostaju, navodi nova Vlada.
Pošiljka od 300.000 zaštitnih maski iz Kine pristigla je u petak u Ljubljanu, a one će najprije biti uskladištene u državnim rezervama a potom podijeljene onim službama koje ih najviše trebaju, rekao je glasnogovornik državnog kriznog stožera.

Na konferenciji za novinare u sjedištu vlade, Jelko Kacin je kazao da je riječ o pošiljki koju je kao donaciju Sloveniji osigurao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, zahvaljujući prijateljstvu s osnivačem kineske kompanije Alibaba Jackom Maom.

- Zbog zakašnjelih priprema na epidemiju koronavirusa, maske svih tipova i nužna oprema za medicinsko osoblje ovih dana kritično nedostaju, navodi nova Vlada.

Ulažu se svi napori da se to riješi do kraja tjedna, a u nekim poslovima uvoza došlo je do problema, pa nije realiziran predviđeni uvoz iz Španjolske i Njemačke, no govori se o pokretanju vlastite proizvodnje maski, te interventnim količinama koje treba osigurati Europska unija.

Na istoj konferenciji za novinare govorio je i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji je izjavio da državljani sve bolje razumiju situaciju zbog koje od danas vrijedi zabrana okupljanja i kretanja na javnim površinama.

Kazne od 400 eura za prekršitelje, po njegovim riječima, imaju pravo izricati zdravstveni inspektori, a oni koji uredbu budu kršili morat će slušati i naloge policije da se raziđu ako ih se uhvati prilikom nadzora. Pritom će im se izricati samo opomena ako im to bude prvi put, a kaznu naplaćivati ako se ogluše na naredbe policije.

- Cilj mjere kojom se zabranjuje kretanje i okupljanje pojedinaca na javnim površinama jest da se zaštiti zdravlje ljudi i da se država što prije dovede u normalno stanje, odnosno obuzda epidemija, kazao je Hojs.

Pojasnio je da uredba predviđa izuzetke, pa tako na javnim površinama zajedno ali na propisanoj udaljenosti mogu biti članovi iste obitelji, a u automobilu se na putu na posao mogu zajedno voziti kolege koji zajedno rade u istom prostoru, pri čemu u vozilu ne smije biti više od pet osoba. U skoro svim ostalim slučajevima dopušten je izlazak na takva mjesta samo pojedinačno.

Hojs nije isključio da će se ubuduće u pojedinim sredinama, odnosno općinama, ako to bude zahtijevala situacija sa širenjem koronavirusa, uvesti svojevrsne karantene, pri čemu se iz takvih sredina neće moći izaći "ni u planine niti u vikendice". Kazao je da će idući tjedan uputiti u parlament zakonski prijedlog da neke ovlasti policije u krizi s koronavirusom dobije vojska, i to prvenstveno u zaštiti granica, budući da se pretpostavlja da bi policija mogla biti jako angažirana na problemima koji se u tijeku epidemije mogu pojaviti u unutrašnjosti zemlje.

Ne očekuju nestašicu poljoprivrednih proizvoda

Ministrica poljoprivrede kazala je da se ne očekuje nestašica poljoprivrednih proizvoda, ali da je donesena odluka o otkupu mlijeka, mesa i sličnih proizvoda od domaćih proizvođača za robne državne rezerve u vrijednosti od 28 milijuna eura.

U slučaju dužeg trajanja epidemije i transportnih problema na granicama po njenim bi riječima moglo doći do nestašice voća i povrća, što bi se rješavalo uvozom iz Mađarske, a namjerava se izvesti veća količina mlijeka nakon što su mljekari u Italiji prekinuli s otkupom slovenskog mlijeka. Za kupnju tog mlijeka, kako je pojasnila, velik interes pokazuje Crna Gora.

Kako je objavila slovenska vlada, ulažu se veliki napori kako bi se u domovinu unatoč prekidu redovnih linija vratili Slovenci koje je epidemija zatekla u različitim krajevima svijeta, no pri tome ima i teškoća.

Budući da je ljubljanska zračna luka zatvorena za promet, a zagrebačka još otvorena, slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo da oni koji će eventualno sletjeti u Zagreb zbog preporuke Slovencima da ne idu u inozemstvo ne mogu računati na to da će netko od rodbine iz Slovenije doći po njih, a prekinut je i međunarodni željeznički i autobusni promet.

U medijima se navodi da su u ministarstvu ogorčeni odlukom veće grupe slovenskih turista koji borave na Kanarskim otocima koji su odbili povratak u Europu poljskim zračnim prijevoznikom, na čemu je radilo ministarstvo. Ono očekuje da će se slični aranžmani postići i s drugim državama i u okviru suradnje unutar EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!