Slovenija neće slati oružje u Ukrajinu

02.02.2022.

15:30

Autor: P.F./Hina

Streljivo

Streljivo

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

 Slovenski ministar obrane Matej Tonin izjavio je, nakon razgovora sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom u Ljubljani, da Slovenija neće slati oružje u Ukrajinu, no da ostaje kredibilna članica NATO-a.

Tonin je nakon razgovora koji su bili posvećeni stanju u Ukrajini kazao da i ne želi da na istoku Europe dođe do rata, ali da je Rusiji potrebno poslati jasnu poruku.

U Ukrajini je svakako bolji i lošiji mir od dobrog rata, kazao je Tonin i dodao da njegova zemlja zasad ne razmišlja o slanju oružja u Ukrajinu, kako su to učinile neke druge članice NATO-a, i to zbog ograničenih mogućnosti prihvata oružja i opreme koju Ukrajina dobiva od drugih zemalja.

- Čini mi se da je ključno da Putinu u sklopu savezništva u NATO-u pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da je cijena rata jednostavno previsoka, kazao je Tonin u izjavi nakon susreta s britanskim ministrom.

Moguće agresivno ponašanje Rusije značilo bi još više vojnika NATO-a na granicama Rusije, kazao je slovenski ministar ocijenivši da bi takvo ponašanje za Rusiju bilo kontraproduktivno.

Slovenija trenutačno ima svoje vojnike u NATO-ovoj misiji u Latviji te će se u lipnju istom kontingentu pridružiti i vojnici iz Sjeverne Makedonije.

Takvo je djelovanje, prema riječima slovenskog ministra obrane, najbolji odgovor NATO-a u politici odvraćanja Rusije od mogućeg napada na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!