10:35 / 10.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Slovenija oprezna: ostaje zabrana napuštanja matičnih općina

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic/File Photo

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic/File Photo

Foto: - / REUTERS

Slovenci zbog epidemije koronavirusa najmanje još idući tjedan ne mogu računati na ukidanje mjere o zabrani napuštanja matične općine, potvrdio je u više poruka preko Twittera premijer Janez Janša.
Slovenci zbog epidemije koronavirusa najmanje još idući tjedan ne mogu računati na ukidanje mjere o zabrani napuštanja matične općine, potvrdio je u više poruka preko Twittera premijer Janez Janša.

Zabranu napuštanja matične općine, osim za one koji putuju na posao i s posla i uz neke druge izuzetke, vlada je donijela 29. ožujka i mnogima teško pada pa javnost očekuje njeno ukidanje, nakon što je već za idući tjedan potvrđeno ublažavanja nekih drugih restrikcija.

Slovenski premijer ocijenio je da se Slovenija "za sada" uspješno bori s virusom, no navodi da je potrebno zadovoljiti više uvjeta kako bi došlo do postupnog popuštanja restrikcija.

Kao prvi uvjet ističe da je neophodno smanjiti stupanj reprodukcije zaraze, tako da u dužem razdoblju broj osoba koje zarazi jedan oboljeli padne na manje od 1.

Koliki je trenutno stupanj reprodukcije virusa slovenskoj javnosti nije poznato jer se takvi podaci ne objavljuju.

Kao drugi uvjet Janša je naveo potrebu osiguranja učinkovitog nadzora osoba kojima je određena samoizolacija jer su potencijalni širitelji virusa. Trenutno  kod oporbe i dijela pravnih stručnjaka postoje jake rezerve prema vladinom prijedlogu da se to postigne praćenjem podataka o kretanju tih osoba i to putem aplikacije koja bi se instalirala na njihove mobilne uređaje.

Predsjednik slovenske vlade upozorava također na slučaj Japana, koji je smirio prvi val epidemije Covida-19, a onda zbog ponovnog  širenja infekcije ovih dana proglasio izvanredno stanje i nove restrikcije.

Mjere treba i pooštriti, tvrdi slovenski mikrobiolog

Slovenski mikrobiolog Gorazd Pretnar iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH), jedne od ustanova koje provode testiranje na koronavirus, kazao je za portal "Regional" iz Kopra kako smatra da bi restriktivne mjere trebalo dodatno zaoštriti, te da oporba ne bi na tom pitanju ne bi smjela pokušavati dobiti političke poene.

Štoviše, kazao je da bi trebalo testirati dio populacije kojoj je dopušteno prelaziti općinske granice, primjerice zbog poslova, uzeti im bris i telefonom ih obavijestiti ako bi bili pozitivni, kako bi se zaštitili drugi.

On upozorava da bi i slovenski Institut za javno zdravlje morao liječnike i javnost upoznati  s otkrićem američkih znanstvenika da su prva dva simptoma zaraze blaga dijareja i upala očiju, pa bi se ljudi koji te simptome osjete odmah morali javljati liječniku.

- Restriktivne mjere treba pooštravati na onim mjestima gdje se virus dnevno širi i biti vrlo, vrlo oprezan pri njihovu ublažavanju. Ne smijemo virus opet pustiti u Sloveniju bez obzira na pritiske iz Europe i susjednih država i riskirati sve što smo do sada postigli, kazao je Pretnar za "Regional".

- Najvažnija je stvar  da virus zadržimo na granici, kako opet ne bi došao u naš prostor, te naše ponašanje u sezoni ljetnih godišnjih odmora s obzirom na susjedne države. Pritisci na našu vladu bit će veliki, ali mislim da moramo ustrajati, kazao je slovenski mikrobiolog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!