13:24 / 29.03.2021.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HTV/HRT/M.B.

Slovenija se zatvara, Kosovo napokon dobilo cjepivo

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Ilustracija / Pixabay

Slovenska vlada prihvatila je preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere. Zatvaranje će biti na snazi od 1. do 11. travnja. Premijer Janez Janša kaže da se pojačana kontrola na vanjskim granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" u nekim državama na zapadnom Balkanu.


Pogođeni nezaustavljivim porastom broja novozaraženih, u Sloveniji uvode niz novih mjera. Od sutra se zabranjuje odlazak u države s tzv. crvenog popisa, a ulazak u zemlju dopušta se samo uz predočenje negativnog testa. Od prvog travnja na snagu stupa 11-dnevno potpuno zatvaranje.


- Znam da to zahtijeva velika odricanja i žrtvu svih građana i gospodarskih subjekata, ali vjerujte ovo je jedini način da zaustavimo pandemiju, kazao je slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Kosovo dosad nije imalo nijednu dozu cjepiva, zemlja bilježi nove negativne rekorde. No COVAX je napokon proradio pa su onamo stigle prve doze AstraZenecina cjepiva. 


- Primili smo prve 24 tisuće doza. Time napokon počinje cijepljenje jer do sada ga nismo mogli organizirati. A stanje je doslovno kritično. Zaraženo je više od 5 posto populacije, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Iako njemačka kancelarka Merkel, pozivajući se na epidemiologe, i dalje traži održavanje strogih ograničenja, ima i onih koji se s time ne slažu. U Darmstadtu, unatoč zabrani okupljanja, prosvjed građana - dosta im je restrikcija, nošenja maske, nepoštovanja ljudskih sloboda.


- Pazili smo da okupljeni održavaju razmak, da prosvjedi ostanu mirni, ipak u ovoj zemlji postoji sloboda riječi i mišljenja. Ali, ponavljam, vlada pandemija i postoje neka nova pravila, kazala je glasnogovornica policije Darmstadta Kathy Rosenberger.

Nova pravila i u Parizu, i to stroža, no čini se da zbog proljetnog sunca šetači uz Senu na njih zaboravljaju.


- Policija nas je upravo upozorila da između nas trojice mora biti razmak od jednog metra. No imali smo maske, poštovali pravila, mislim da su se samo pravili važni, rekao je Pierrick Douillet, student iz Pariza.


Iako u Parizu vrijede nova, stroža pravila, ondje i dalje bilježe rekorde u broju zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!