17:56 / 12.11.2020.

Autor: Kristina Pešić/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Slovenija uvela nove mjere, na to se sprema i Srbija

Foto: REUTERS/Ciro De Luca

Foto: REUTERS/Ciro De Luca

Foto: - / REUTERS

U svijetu je gotovo 14 i pol milijuna aktivnih slučajeva zaraze, a više od polovine, gotovo 8 milijuna, u Europi.
U svijetu je gotovo 14 i pol milijuna aktivnih slučajeva zaraze, a više od polovine, oko 8 milijuna, u Europi. Najviše ukupno zaraženih, novih slučajeva i trenutačno oboljelih ima Francuska pa ondje policija pojačano kontrolira poštuju li građani epidemiološke mjere. Stanje nije dobro ni u našem susjedstvu.

➡️ Koronavirus - nove informacije

U Sloveniji novi crni rekord, 41 žrtva koronavirusa u posljednja 24 sata. Iako se broj zaraženih smanjuje, čini se da Vlada namjerava na dva tjedna pooštriti mjere, kao što je predložio ministar zdravstva: škole ostaju zatvorene, nema iznimaka pri prelasku granice, dopušteno je okupljanje samo najuže obitelji. Strože mjere očekuje i Srbija, a predsjednik Vučić najavljuje cjepivo do kraja godine.

- Do sada smo preko sustava Covax osigurali, za kraj ove i cijelu sljedeću godinu, milijun i 800 tisuća doza. Izgleda da će biti riječ o Pfizer-BioNTechovu cjepivu, ali pregovaramo i s kineskim i ruskim partnerima, pregovaramo sa svima drugima koji bi cjepivo mogli nabaviti jer su nam potrebne mnogo veće količine, naglasio je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.

Najprije će se cijepiti zdravstveni djelatnici te pripadnici vojske i policije jer su, kaže, prvi na udaru, a zatim stariji i bolesni.

U Francuskoj, koja ima najviše zaraženih u Europi, građanima, čini se, teško padaju policijski sat i izolacija pa policija provodi pojačanu kontrolu. U posljednja dva tjedna napisala je 65 tisuća kazni do 135 eura.

Španjolska će od 23. studenog od svih putnika koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja tražiti negativan test ne stariji od 72 sata.

Njemačka Lufthansa uvela je, pak, brze, 15-minutne testove na odabranim domaćim letovima.

- Primio sam poziv iz Lufthanse da dođem malo ranije na aerodrom zbog testiranja. Kad dobijete negativan test i znate da su i drugi putnici negativni, u zrakoplovu vlada dobra atmosfera, rekao je putnik Wolfgang Kogeisl.

Čak i ako ti testovi pokažu da nitko nije zaražen, svi putnici moraju imati i negativan test koji nije stariji od 48 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!