12:59 / 02.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenska vlada: Epidemija se ne stišava

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Marko Djurica / Reuters

U bolnicama je trenutno 1032 covid pacijenata, što je 3,2 posto manje nego dan ranije, a broj umrlih sa zadnjim se slučajevima povećao na 3541. No više zabrinjava podatak o incidenciji virusa na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana jer je taj pokazatelj i dalje visok, pa trenutno iznosi 817

Slovenska vlada upozorila je u utorak da se epidemiološka situacija sa zarazom koronavirusom u zemlji ne smiruje navodeći da je jučer u nekim sredinama zabilježen veći broj zaraza nego prošlog tjedna, dok incidencija virusa na 100.000 stanovnika ostaje i dalje visoka.

U zadnja 24 sata potvrđeno je 1619 novih zaraza i 19 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, objavila je vlada.

U ponedjeljak je obavljeno čak 37.299 testova, od čega se skoro polovica odnosi na brzo testiranje zaposlenih u školama, koje su nedavno počele s nastavom uživo za prva tri razreda osnovne škole, iznijeli su predstavnici vlade na konferenciji za novinare.

Prema metodologiji vlade, trenutno je pet statističkih pokrajina u tzv. "crnoj" fazi epidemije, bez uvjeta za bilo kakvo popuštanje mjera, dok su ostale u "crvenoj", pa su u škole pušteni učenici samo prvih triju razreda. No, stanje i dalje nestabilno, pa je jučer ponovo zabilježen veći broj zaraza nego prošlog tjedna u nekim sredinama gdje škole rade, a vlada će o potrebnim mjerama i dalje odlučivati jednom tjedno, temeljem trenutne situacije.

U bolnicama je trenutno 1032 covid pacijenata, što je 3,2 posto manje nego dan ranije, a broj umrlih sa zadnjim se slučajevima povećao na 3541.

No više zabrinjava podatak o incidenciji virusa na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana jer je taj pokazatelj i dalje visok, pa trenutno iznosi 817.

Kako je dan ranije izjavio ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, to je jedan od razloga zašto vlada u sadašnjem trenutku, uprkos prosvjedima roditelja i učenika protiv on-line nastave, u većoj mjeri ne otvara škole jer to smatra vrlo rizičnim u sadašnjoj epidemijskoj situaciji.

Prema incidenciji zaraza Slovenija je, po tvrdnjama Kreka, na visokom četvrtom mjestu ugroženih država i nalazi se iza Češke, Portugala i Španjolske. Dodatnu brigu uzrokuje pojava novog "engleskog" soja, što neki tumače i kao mogući razlog da se epidemija u Sloveniji unatoč strogim mjerama još ne stišava.

Do smirivanja epidemije, po optimističkom modelu i projekcijama Instituta za javno zdravlje, može doći tek u svibnju ili lipnju, kad se bude osjetio veći utjecaj kampanje cijepljenja protiv Covida-19, uz uvjet najstrožeg pridržavanja mjera i restrikcija.

Ekonomski savjetnik vlade Matej Lahovnik najavio je pozitivan utjecaj cijepljenja na gospodarski oporavak, kao i najnoviji, osmi zakonski paket pomoći građanima i poduzećima zbog koronakrize. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!