13:21 / 07.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenska vlada razmatra reaktiviranje gospodarstva nakon Uskrsa

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema nekim procjenama oko trećine slovenske industrije je zbog restrikcija u epidemiji izvan pogona, dok administracija u proizvodnom sektoru radi od kuće.
Slovenska vlada razmatra uvjete pod kojima bi se nakon uskrsnih blagdana ponovo mogla pokrenuti proizvodnja u nekim gospodarskim djelatnostima, kazao je glasnogovornik vlade za krizu prouzročenu epidemijom koronavirusa Jelko Kacin.

-
Slovenija blizu vrhunca epidemije  

Jedan od uvjeta za postupno oživljavanje proizvodnje je da se održi relativno povoljan trend smirivanja krivulje novooboljelih zadnjih dana i da se to ne prekine mogućim neodgovornim ponašanjem tijekom predstojećih blagdana.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je sinoć, u razgovoru za Slovensku televiziju, da vlada ozbiljno razmišlja o ponovnom pokretanju nekih industrijskih sektora i njihovom nastavku rada, onako kako je ovih dana omogućila zaposlenima u poljoprivredi, ali "na takav način da bude osigurana sigurnost zaposlenima".

Dodao je kako se pokazalo da su poduzeća koja su i do sada radila pokazala da se radni proces može osigurati na siguran način, tako da suprotni slučajevi  u kojima to nije bio slučaj "nisu vrijedni ni spomena", ali da je to i pitanje osiguranja potrebne zaštitne opreme za zaposlene.

Drago mi je što je jako dobro krenula domaća proizvodnja zaštitne opreme i to ona koja će omogućiti zaštitu onih izvan zdravstva i domova za starije, kazao je Počivalšek, dodavši da će iz domaće proizvodnje u državne rezerve ovaj tjedan biti isporučeno 680.000 maski za jednokratnu i višekratnu uporabu, koje će moći koristiti i zaposleni u radnom procesu.

Prema nekim procjenama oko trećine slovenske industrije je zbog restrikcija u epidemiji izvan pogona, dok administracija u proizvodnom sektoru radi od kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!