13:31 / 10.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Slovenski epidemiolozi upozoravaju: rano je za relaksaciju

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Držimo da smo dosegli vrh epidemije, ali s relaksacijom restriktivnih mjera koje su se pokazale učinkovitima treba pričekati još tjedan do dva, izjavila je Beović.
Slovenija je vjerojatno dosegla vrh epidemije koronavirusa, ali treba još pričekati s ukidanjem nekih restrikcija, osobito zabrane napuštanja matičnih općina, kazala je u petak infektologinja Bojana Beović, koja vodi vladinu stručnu skupinu za Covid-19.

- Držimo da smo dosegli vrh epidemije, ali s relaksacijom restriktivnih mjera koje su se pokazale učinkovitima treba pričekati još tjedan do dva. Bez tih mjera Slovenija bi sada bila u mnogo goroj situaciji, onakvoj kakvu možemo pratiti u nekim zemljama preko televizije, kazala je Beović, odgovarajući na novinarska pitanja o trenutnom stanju epidemije u Sloveniji.

Upozorila je da je iznimno potreban oprez u vrijeme uskrsnih blagdana te da, iako je Uskrs obiteljski praznik, treba izbjegavati obiteljske susrete da ne bi došlo do obnove porasta novih slučajeva i novog vala epidemije, kako se to već dogodilo u Japanu i Singapuru, nakon što su ublažili neke mjere misleći da je epidemija ugašena.

- Promislite je li potrebno da posjetite roditelje i tako ih ugrozite, jer su starije osobe osjetljivije na virus. Ili je dovoljno da ih nazovete telefonom ili da umjesto fizičkog susreta susjede pozdravite mahnuvši im s balkona, kazala je.

Po riječima slovenske infektologinje, unatoč smanjenju dnevnog prorasta novih potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom Slovenija još nije u situaciji da relaksira uputstva i uredbe kojom je ograničeno kretanje te mjere socijalnog distanciranja.

Što se tiče dijelova gospodarstva, servisa i trgovina, čije je otvaranje najavljeno nakon uskrsnih blagdana, rekla je da su za to izrađena precizna uputstva o načinu rada, organizaciji i potrebnim zaštitnim sredstvima, dok će za ostalo ublažavanje mjere koje su na snazi biti potrebno još neko vrijeme.

Beović je kazala da je teško govoriti o zadovoljstvu tijekom razvoja epidemije s obzirom na smrtne slučajeve, no da su poduzete mjere dale rezultate i da bi u suprotnome sve bilo puno gore.

- S obzirom na to da postupno opada broj novooboljelih u odnosu na ukupan broj zaraženih možemo računati da smo vrh epidemije dosegnuli, kazala je, dodavši da o tome ne može s potpunom sigurnošću govoriti jer se statistički podaci još obrađuju.

U četvrtak je u Sloveniji napravljeno 1234 testova na koronavirus i potvrđeno 36 novih slučajeva zaraze, a umrla su još dva pacijenta oboljela od Covida-19, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje. Ukupan broj zaraženih tako je porastao na 1160, a broj umrlih na 45.

Do sada je obavljeno više od 33.000 testova, među zaraženima je skoro polovica onih koji dolaze iz zdravstvenih ustanova, te iz domova za starije, uključujući štićenike i osoblje domova.

Među do sada umrlima najveći je broj starijih osoba koje su osjetljivije na koronavirus, potvrdila je voditeljica stručnog povjerenstva za epidemiju pri slovenskoj vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!