Službeni Minsk upire prstom u inozemstvo

08.09.2020.

15:48

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/Ž.R./I.Z./HRT/Hina

default error photo
Tihanovska je na izborima bila druga. Pobjegla je u Litvu nekoliko dana nakon izbora zbog pritiska vlasti i nasilnog gušenja prosvjeda.
Bjeloruska oporbena političarka u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je da se uvedu sankcije i izvrši međunarodni pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i dužnosnike koji sudjeluju u gušenju prodemokratskih prosvjeda. Što se dogodilo s Marijom Kolesnikovom?

-
Moja zemlja, moja nacija, moj narod sada trebaju pomoć, rekla je Tihanovska u govoru pred Vijećem Europe, tražeći pomoć za mirnu tranziciju vlasti u Bjelorusiji, bivšoj sovjetskoj republici koja je jedina veća europska zemlja koja nije članica Vijeća Europe.

- Trebamo međunarodni pritisak na taj režim, na tog čovjeka koji se očajnički drži za vlast, rekla je tijekom videokonferencije. Trebamo sankcije protiv pojedinaca koji izdaju i izvršavaju kriminalne naloge koji krše međunarodne norme i ljudska prava.

- Ja, kao i milijuni Bjelorusa, odbijam odstupiti i odustati. Moja zemlja, moj narod, moj ljudi, sada trebaju pomoć. Tražimo međunarodni pritisak na ovaj režim, na tog pojedinca koji se očajnički drži vlasti, rekla je.

U Bjelorusiji se svaki dan održavaju prosvjedi od prošlomjesečnih predsjedničkih izbora. Privedeno je najmanje 7000 prosvjednika. UN je zaprimio 450 izvješća o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja prosvjednika u zatvoru.

Oporbene čelnike drži se pod lažnim optužbama, zatrašuje, prijeti im se ili protjeruje iz zemlje, rekla je. Stotine ljudi su zatvorene, silovane, pretučene. To ne bi smjelo biti pravilo u Europi.

Tihanovska (37) tvrdi da su predsjednički izbori 9. kolovoza bili namješteni kako bi Lukašenko ostao na vlasti. Pozvala je da se odmah pusti na slobodu sve političke zatvorenike.

- Svima je jasno da su rezultati posljednjih izbora falsificirani. Nijedna međunarodna organizacija nije ih priznala, baš kao ni bjeloruski narod koji je prevaren. Predsjednik Lukašenko nema legitimitet da bude predsjednik naše zemlje. On više ne smije i ne može predstavljati Bjelorusiju, kazala je.

Tihanovska je na izborima bila druga. Pobjegla je u Litvu nekoliko dana nakon izbora zbog pritiska vlasti i nasilnog gušenja prosvjeda.
Lukašenko (66) vodi Bjelorusiju više od četvrt stoljeća ne dopuštajući otpor. Izborne vlasti objavile su da je pobijedio s više od 80 posto glasova.

Europska unija ocijenila je da izbori nisu bili ni slobodni ni pravedni i osudila policijsko nasilje.

- Lukašenko nema nikakav legitimitet da bi bio predsjednik naše zemlje, kazala je Tihanovska Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Poziv za promjenama

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rik Daems rekao je kako se čini da je Bjelorusija prešla točku u kojoj se bjeloruski narod više ne boji zauzeti za svoja prava.

- Po mojem mišljenju, to nije oblik destabilizacije, ne, to je poziv za promjenama, rekao je.

Predstavnik bjeloruske vlade Andrej Savinjk, viši član parlamenta, rekao je da policija opravdano postupa protiv nasilja koje su pokrenuli prosvjednici.

- Sustav NEXTA, čijiim aktivnostima, prema nekim medijskim izvješćima koordinira Skupina za psihološko djelovanje poljske vojske, koristi se za upravljanje kretanjem prosvjednika. Nalozi da se pokrenu akcije, pozivi ljudima da se okupljaju, izdaju se u realnom vremenu. Trikovi koji se primjenjuju začuđujuće podsjećaju na tehnike kojima su kontrolirani pobuna na ukrajinskom Majdanu, revolucija u Egiptu, prosvjedi u Srbiji, dodao je.

- Prvi put u povijesti naše zemlje prosvjednici koriste Molotovljeve koktele, koriste oružje, šipke, kamenje kako bi napali policajce, rekao je Savinjk, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma parlamenta.

Istaknuo je da prosvjednici imaju potporu izvana, posebice iz Poljske, te optužio da je upletena poljska vojska. Poljska to niječe.

- Od svih članova Vijeća samo sam ja i Svjetlana Aleksijevič još na slobodi i u Bjelorusiji. A Svjetlana Aleksijevič ne može aktivno djelovati zbog svoga zdravstvenog stanja, naglasio je Maksim Znak iz oporbenog Koordinacijskog vijeća.

Jutros rano u Ukrajinu su prebjegli i Anton Rodnenkov te Ivan Kravtsov.

Snimku prelaska granice objavile su bjeloruske vlasti, koje navode da je u automobilu bila i Marija Kolesnikova, također članica Koordinacijskog vijeća.

No ukrajinske vlasti demantiraju; Kolesnikova nije prešla granicu. Njezini suradnici tvrde kako su je jučer, prije puta, u Minsku odvedeli u nepoznatom smjeru maskirani ljudi.

Ukrajinske vlasti pak navode da je Kolesnikova "izbjegla prisilni izgon iz svoje zemlje".

Nikakva dokaza ni za jednu od ovih tvrdnji nema, kao ni potvrde gdje je i u kakvom statusu oporbena liderica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!