Službeni rezultati: 66 posto Iraca glasalo za ukidanje zabrane pobačaja

26.05.2018.

08:12

Autor: D.M./M.M./Hina

default error photo
Irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.
Irska je na referendumu odlučila liberalizirati svoje stroge zakone o pobačaju sa 66 posto glasova 'za', pokazali su službeni rezultati koje je pozdravio premijer Leo Vardkar kazavši da je riječ o povijesnom glasanju za sljedeću generaciju.

Birači u toj nekoć duboko katoličkoj državi pitani su žele li ukidanje osmog amandmana, zabrane koja je referendumom uvedena u ustav prije 35 godina i dijelom ukinuta 2013. za slučajeve u kojima je ugrožen život majki.

Svoje je mišljenje na glasovanju izrazilo 64,1 posto birača, odnosno 2,1 milijun ljudi od 3,1 milijuna Iraca s pravom glasa, što je najviša zabilježena izlaznost na referendumu u toj otočnoj državi.

Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio Irsku. Irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!