13:30 / 27.10.2020.

Autor: Hina

Smijenjen visoki dužnosnik i aktivist hrvatske zajednice u Vojvodini

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odluka o smjeni s dužnosti člana Izvršnog odbora HNV-a zaduženog za kulturu, zbog, kako je navedeno, zloporabe službenog položaja, donesena na telefonskoj sjednici Vijeća.
Visoki dužnosnik i aktivist hrvatske zajednice Darko Sarić Lukendić razriješen je dužnosti člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), a pokrenut je i stegovni postupak u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV), prenose u utorak mediji na hrvatskome u Vojvodini.

Odluka o smjeni s dužnosti člana Izvršnog odbora HNV-a zaduženog za kulturu, zbog, kako je navedeno, zloporabe službenog položaja, donesena na telefonskoj sjednici Vijeća.

- Smatram da je moja smjena čin političke odmazde zbog jednog internog dopisa koji sam predsjednici HNV-a uputio u kolovozu. Potvrdu nalazim u jednoj rečenici obrazloženja u kojemu se navodi da je najveći problem u tome što sam u dopisu predložio pregovaračku platformu (s predstavnicima državnih tijela u Vojvodini) kojom se delegitimizira DSHV, izjavio je Darko Sarić Lukendić u izjavi hrvatskom programu Radio televizije Vojvodine (RTV).

S druge strane, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić ističe da je povod smjene Darka Sarića Lukendića zlouporaba položaja na način slanja službenog dopisa na memorandumu HNV-a tijekom njezine odsutnosti a da sadržaj nije prošao ijednu instancu tijela Vijeća.

Dopis je poslan na adrese članova dužnosnika HNV-a, ali i diplomatsko-konzularnih predstavnika, instituciju Republike Hrvatske, pojedinih vijećnika i predstavnika medija, sa sadržajem koji izlazi ne samo izvan okvira kulture, za koju je vijećnik Sarić bio zadužen, nego i iz okvira nadležnosti Vijeća, navela je Vojnić.

Dodala je da je to bio povod a da je nakana bila da se zaustave aktivnosti koje već više od pola godine opterećuju Hrvatsko nacionalno vijeće i koje su usmjerene iz nekog razloga na usporavanje ili onemogućavanje svih većih projekata i aktivnosti koje je HNV započeo u suradnji s DSHV-om, jedinom političkom strankom Hrvata u Vojvodini.

Predsjednica HNV-a zaključuje da su u te aktivnosti bili uključeni ne samo subjekti koji predstavljaju Republiku Srbiju, što je oduvijek bio slučaj, nego ovoga puta i pojedinci koji predstavljaju Republiku Hrvatsku.

O radu Darka Sarića Lukendića raspravlja se i u DSHV-u, u kojemu također obnaša visoke dužnosti. Protiv njega pokrenut je stegovni postupak zbog, kako je navedeno, povrede Statuta stranke i nepoštovanja odluka Vijeća i Predsjedništva DSHV-a.

Darko Sarić Lukendić je u dva mandata bio predsjednik Izvršnog odbora, a od 2018. član toga tijela zadužen za kulturu i praćenje akcijskog plana ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Srbiji. U DSHV-u član je Vijeća stranke i predsjednik jedne mjesne organizacije u Subotici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!