NATO pozvao Kosovo na smirivanje napetosti sa Srbijom

27.05.2023.

Zadnja izmjena 19:31

Autor: HRT/IMS

Kosovo

Kosovo

Foto: Miodrag Draskic / Reuters

Nakon jučerašnjih sukoba lokalnih Srba i kosovske policije, situacija se smirila u najmlađoj europskoj državi. Nemiri su se dogodili nakon što su okupljeni srpski prosvjednici pokušali spriječiti preuzimanje dužnosti novih gradonačelnika u mjestima Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Specijalne postrojbe kosovske policije morale su pri rastjerivanju okupljenih upotrijebiti suzavac i šok-granate.

Jedan policijski automobil je zapaljen. Petorica policajaca su ozlijeđena, a zgrade gradskih uprava u tim mjestima su pod kontrolom tamošnje policije.

Stanje na sjeveru Kosovu danas je mirno. Izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti preuzeli su dužnosti i ušli u svoje urede, a jučer nakon skupa predsjednika Vučića Srbija Nade održana je i sjednica Savjeta za sigurnost, nakon koje je izdano i priopćenje u kojem se navodi da oružane snage Republike Srbije ostaju u najvišem stupnju borbene spremnosti zbog, kako se u priopćenju navodi brutalne primjene sile, Albina Kurtija i njegovih snaga prema Srbima na Kosovu.

Osim toga, u priopćenju se navodi da tijekom sastanka su dogovorene sve neophodne sigurnosne aktivnosti u cilju snaženja obrambenih kapaciteta Republike Srbije.

Također, na kraju priopćenja navodi se da snage KFOR-a nisu obavile svoj posao u skladu s rezolucijom 1244 UN-a.

video thumb

Do sukoba na sjeveru Kosova došlo je nakon što su okupljeni srpski prosvjednici pokušali spriječiti preuzimanje dužnosti novih gradonačelnika u mjestima Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

- To su ljudi koji brane svoj posao, rade i žive od ovog privremenog organa. Kad bude sastavljena zajednica srpskih općin, i budu bile druge bruxellske odredbe na terenu, možemo pričati. Sada je ovo nasilni ulazak u općinu. Ovo je nečuveno, istaknuo je Aleksandar Arsenijević, građanska inicijativa "Srpski opstanak".

U Zvečanu je bilo i naguravanja s policijom.

Policija je uskoro dobila pojačanje a u smirivanju gomile upotrijebljeni su i suzavac i šok-bombe. Ozlijeđeno je pet policajaca, a jedan policijski automobil je zapaljen.

Istovremeno, u Beogradu se održavao veliki skup potpore aktualnoj srbijanskoj vlasti i lideru Aleksandru Vučiću, kao odgovor na višekratne prosvjede oporbe, potaknute dvama teškim pokoljima početkom mjeseca.

- Da damo podršku gospodinu predjsedniku Vučiću. Živio Vučić, živjela Srbija, poručio je Zoran Marković, prosvjednik iz Bora.

- Upravo zbog krize u kojoj se nalazimo, a zamolit ću i SNS da bude stožer svega toga, krećemo u formiranje Pokreta za narod i državu, da bismo imali bazu, oslonac, osnovu da sačuvamo našu zemlju u naredne dvije, tri krizne godine koje su odlučujuće za budućnost Srbije, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Na skupu je dobio i potporu mađarskog šefa diplomacije Petera Szijjarta i lidera Srba iz Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Vučić je govorio u fatalističkom tonu, predstavljajući sebe kao jedinog jamca nacionalnog opstanka, a druge kao isključive krivce za krizu u kojoj se nalaze.

Vučić je još jednom ponovio da će napustiti mjesto lidera stranke, dužnost koju obnaša iako je predsjednik države.

Oponenti tvrde da je njegova moć ionako potpuna, a isprepletenost stranke i države, ali i neformalnih središta moći, na vrhuncu. Sinoć je ispraćen kao veliki narodni vođa.


video thumb

NATO pozvao Kosovo na smanjivanje napetosti sa Srbijom


NATO je u subotu pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom, dan nakon što je vlada u Prištini nasilno ušla u općinske zgrade kako bi instalirala načelnike u područjima na sjeveru zemlje s pretežito srpskim stanovništvom.


- Pozivamo institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju i pozivamo sve strane da riješe situaciju kroz dijalog, rekla je Oana Lungescu, glasnogovornica transatlantskog vojnog saveza, u objavi na društvenoj mreži Twitter.

Rekla je da će 3800 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) biti na oprezu.

Srbi na sjeveru zemlje ne prihvaćaju kosovsko proglašenje nezavisnosti od Srbije iz 2008. i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom.

Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova, a Srbi su većina samo na sjeveru zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!