12:40 / 30.03.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Smjene na Kosovu zbog uhićenja Turaka

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Kosovski premijer Ramush Haradinaj smijenio je ministra unutarnjih poslova i ravnatelja tajne službe nakon uhićenja šestorice turskih državljana i njihova izručenja Turskoj.
Kosovski premijer Ramush Haradinaj smijenio je ministra unutarnjih poslova i ravnatelja tajne službe nakon uhićenja i izručenja Turskoj šestorice turskih državljana.

Premijer je rekao da nije bio upoznat s deportacijom tih ljudi, koji su jučer uhićeni na Kosovu zbog povezanosti sa školama koje financira pokret Fethullaha Gulena, koji Ankara okrivljuje za pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016. i smatra terorističkom organizacijom. Cijela operacija - oduzimanje boravišnih dozvola, pritvor, hitna deportacija i tajno izručenje Turskoj šestorice turskih državljana s kosovskog teritorija - provedena je bez mojeg znanja i dopuštenja, rekao je Haradinaj.


Nije još poznato tko će zamijeniti ministra unutarnjih poslova Flamura Sefaja i ravnatelja tajne službe Dritona Gashija.

Gulenov pokret na svojem je vrhuncu vodio škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Nakon pokušaja državnog udara Turska je izvršila pritisak na svoje saveznike da ih zatvore. Kosovo je posljednjih tjedana bilo pod pritiskom Turske da poduzme mjere protiv Gulenovih škola.

Ankara tvrdi da su šestorica uhićenih Turaka odgovorna za novačenje u Gulenovu mrežu te da su pomagali ljudima optuženima za povezanost s njome da napuste Tursku tijekom vladina obračuna s navodnim Gulenovim pristašama u sklopu kojeg su deseci tisuća ljudi ostali bez posla ili su završili u zatvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!