Raste broj žrtava snježne oluje u SAD-u

26.12.2022.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Snježna mećava paralizirala Buffalo

Snježna mećava paralizirala Buffalo

Foto: Brendan McDermid / REUTERS

Zbog vala arktičke hladnoće u većem dijelu SAD-a i Kanade i dalje su ekstremno niske temperature. Poginulo je najmanje 47 osoba. Mnogi vozači ostali su zarobljeni u automobilima. Uz cestovni, poremećen je i zračni i željeznički promet. 

Smrtonosna mećava paralizirala je grad Buffalo u američkoj saveznoj državi New York. Nakon što je arktička oluja zahvatila veći dio SAD-a, mnogi vozači ostali su zarobljeni u automobilima. Broj žrtava nezapamćenog nevremena porastao je na najmanje 47, najviše u Buffalu i oko njega, na rubu jezera Erie u zapadnom New Yorku. Velika hladnoća i obilan snijeg zahvatili su to područje tijekom blagdanskog vikenda. Stotine tisuća Amerikanaca i Kanađana ostale su bez struje, a zbog poremećaja u zračnom, željezničkom i cestovnom prometu mnogi su zaglavili na putu.


Policijska uprava Buffala objavila je internetsku molbu za javnu pomoć u potrazi i izvlačenju, tražeći od onih koji imaju sanjke i voljni su pomoći da nazovu posebnu telefonsku liniju za upute. U snježnoj oluji i od posljedica nevremena život je izgubilo najmanje 12 osoba, a oko 20 posto ljudi je bez struje.

Izvršni direktor okruga Erie Mark Poloncarz rekao je da se potvrđeni broj mrtvih zbog oluje u nedjelju popeo na 12, budući da su još tri smrti zabilježene protekle noći u regiji Buffala.

Posljednje žrtve pronađene su u automobilima i snježnim nanosima, rekao je Poloncarz, dodajući da bi broj mrtvih mogao rasti.

- Unatoč zabrani vožnje, koja je uvedena u petak, stotine vozača u okrugu Erie ostale su zaglavljene u svojim automobilima tijekom vikenda. Pripadnici Nacionalne garde pozvani su u pomoć u spašavanju, koje otežava visok snijeg, izjavio je.

- Ovo je Božić kakvom se nitko nije nadao. Moja najdublja sućut obiteljima koje su izgubile najmilije, dodao je Poloncarz.

Policijska uprava Buffala objavila je poziv građanima za pomoć u potrazi i spašavanju. 

Christina Klaffka, 39-godišnja stanovnica North Buffala, gledala je kako oluja nosi crjepove s krova susjedne kuće i slušala kako joj prozori zveckaju zbog vjetrova poput uragana.

U subotu navečer ostala je bez struje, kao i cijelo susjedstvo, a u nedjelju ujutro još je nije bilo.

- TV mi je stalno treperio dok sam pokušavala gledati utakmicu Buffalo Billsa i Chicago Bearsa. Nestalo je struje ubrzo nakon treće četvrtine, rekla je.

John Burns, 58-godišnji umirovljenik iz North Buffala, rekao je da su on i njegova obitelj bili zarobljeni u kući 36 sati zbog oluje i ekstremne hladnoće, koju je nazvao zlokobnom.

- Nitko nije bio vani. Nitko čak nije išao u šetnju sa psom, rekao je.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je novinarima u nedjelju da je Bidenova administracija pristala podržati njezin zahtjev za proglašenje savezne katastrofe.

- Oko 200 pripadnika Nacionalne garde mobilizirano je u zapadnom New Yorku. Pružaju pomoć policiji i vatrogasnim ekipama, provode zdravstvene preglede i donose zalihe u skloništa, rekla je Hochul.

Oluja se u nedjelju kretala prema istoku, nakon što je zbog nje bez struje ostalo čak 1,5 milijuna korisnika. Zbog toga su otkazane tisuće komercijalnih letova.

Više od 150.000 domova i tvrtki u SAD-u bilo je bez struje u nedjelju, što je znatno manje u odnosu na 1,8 milijuna, koliko ih je bilo bez električne energije u subotu.

U Buffalu 16 posto stanovnika u nedjelju nije imalo struju, rekli su dužnosnici.

U Kanadi je također nestalo struje za najmanje 140.000 korisnika komunalnih usluga, uglavnom u pokrajinama Ontario i Quebec, koje je teško pogodio vremenski sustav zbog kojeg je zapadni New York zatrpan snijegom.

Prema alatu za praćenje letova FlightAware, više od 1700 letova u Sjedinjenim Državama otkazano je od nedjelje u podne.

- Na Božić temperature su bile znatno ispod prosjeka u središnjim i istočnim dijelovima SAD-a, a ispod nule čak i južnije do obale Meksičkog zaljeva, rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Rich Otto.

U zračnoj luci Buffalo zabilježeno je gotovo metar i pol snijega, objavila je meteorološka služba.

U Kentuckyju su službenici potvrdili tri smrtna slučaja povezana s olujom. Najmanje četiri osobe su poginule, a nekoliko ih je ozlijeđeno u prometnim nesrećama u Ohiju, gdje je zbog lančanog sudara 50 vozila zatvorena autocesta u oba smjera tijekom mećave.

Drugi smrtni slučajevi povezani s ekstremnom hladnoćom ili prometnim nesrećama izazvanima vremenskim uvjetima zabilježeni su u Missouriju, Tennesseeju, Kansasu i Coloradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!