22:40 / 19.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

Smrtonosni otrov poslan u Bijelu kuću iz Kanade

Foto: Tom Brenner/ REUTERS, arhiva

Foto: Tom Brenner/ REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Paket je uočen u vladinom centru za distribuciju pošte, prije nego je stigao u Bijelu kuću, javljaju mediji.
U omotnici adresiranoj na Bijelu kuću koju su presrele američke vlasti, nalazila se tvar identificirana kao ricin, smrtonosni otrov koji je, čini se, poslan iz Kanade, priopćila je Kraljevska kanadska policija-RCMP u subotu.

Glasnogovornik RCMP-a potvrdio je "da je od FBI-ja primio zahtjev za pomoć u vezi sa sumnjivim pismom upućenim Bijeloj kući".

Dodao je da je "FBI proveo analizu tvari koja se nalazi u omotnici. Ovo izvješće ukazuje na prisutnost ricina, otrovne tvari", kao i da RCMP surađuje s FBI-em, ali je odbio razgovarati o daljnjim detaljima.

Ta je omotnica presretnuta u vladinom poštanskom centru prije nego što je stigla u Bijelu kuću.

Upitan o izvješćima, FBI je rekao da agencija i "američka tajna služba i partneri američke službe poštanske inspekcije istražuju sumnjivo pismo primljeno u američkoj vladinoj pošti. Trenutačno ne postoji poznata prijetnja javnoj sigurnosti".

Bijela kuća i američka tajna služba odbile su komentirati.

Ricin se prirodno nalazi u biljci ricinus (castor beans) i može ga se pretvoriti u biološko oružje te može uzrokovati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količini male kao vrh ('glavica') pribadače.

Ne postoji poznati protuotrov.

Do sada su već bili brojni incidenti koji uključuju omotnice poslane američkim dužnosnicima s ricinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!