13:48 / 16.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Snage arapskog saveza osvojile zračnu luku u Hodajdi

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Pobjeda saveza pod saudijskim vodstvom u njihovu prvom pokušaju da osvoje strateški dio dobro obranjenog grada mogla bi dovesti Hutije u najslabiju poziciju u trogodišnjem ratu.
Snage arapske alijanse ušle su u zračnu luku glavnog jemenskog lučkog grada Hodajde, rekla je jemenska vojska koju podržava koalicija, a to je najveća ofenziva  u koalicijskom ratu protiv hutijskog pokreta koji podupire Iran.

Pobjeda saveza pod saudijskim vodstvom u njihovu prvom pokušaju da osvoje strateški dio dobro obranjenog grada mogla bi dovesti Hutije u najslabiju poziciju u trogodišnjem ratu.

Poraz bi mogao također prekinuti opskrbne putove do Sane, glavnoga grada pod kontrolom Hutija, i možda ih prisiliti na pregovore dok u Jemenu traje najveća humanitarna kriza na svijetu. Vojne snage koje podupiru snage otpora i arapskog saveza oslobodile su međunarodnu zračnu luku Hodajdu od stiska hutijske milicije, napisao je na Twitteru ured za javnost jemenske vojske.

Borbe su povećale zabrinutost za humanitarnu situaciju u tom gradu za oko 600.000 ljudi. 

U Sanu je danas stigao izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths na hitne razgovore o Hodajdi. Očekuje se da će predložiti Hutijima koji drže Sanu da prebace kontrolu nad Hodajdom na posebni odbor UN-a kako bi se izbjegle nove krvave borbe s provladinim snagama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!