12:54 / 14.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Snage sirijskog režima napreduju na sjeverozapadu zemlje

Foto: REUTERS/Yamam Al Shaar

Foto: REUTERS/Yamam Al Shaar

Foto: - / REUTERS

Džihadističke skupine zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idliba. Prisutne su i razne pobunjeničke skupine u tom području koje je posljednje veliko uporište džihadista.
Snage sirijskog režima napredovale su u petak na sjeverozapadu zemlje u sukobu s džihadistima i pobunjenicima, oslobodivši vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina, objavila je nevladina organizacija.

Džihadističke skupine zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idliba i rubne sektore u pokrajinama Alepu, Hami i Latakiji. Razne pobunjeničke skupine također su prisutne u tom području koje je posljednje veliko uporište džihadista u kojemu režim još nema kontrolu u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Sredinom prosinca 2019. snage režima Bašara al Asada pokrenule su ofenzivu na Idlib uz pomoć saveznika Rusije.

- Nakon "žestoke borbe" s džihadistima i s pobunjenicima režimske snage su u petak u zoru oslobodile bazu 46, dvanaest kilometara zapadno od Alepa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i dodao da su u toj bazi bile turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle iz nje.

Turska, koja graniči sa Sirijom, a podupire pobunjeničke skupine, drži postrojbe na sjeverozapadu Sirije i ovih dana je onamo poslala pojačanje.

- Režim želi ovom ofenzivom uspostaviti "sigurnosni prsten" oko autoceste koja Alep povezuje s Damskom i koju su vlasti početkom tjedna oslobodile u cijelosti, istaknuo je ravnatelj nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

- Od prosinca je više od 800.000 ljudi raseljeno zbog sukoba u toj pokrajini, objavili su Ujedinjeni narodi.

- Više od 350 civila je poginulo od sredine prosinca, navodi SOHR.

U ratu u Siriji koji je počeo u ožujku 2011. gušenjem mirnih prosvjeda, poginulo je više od 380.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!