17:02 / 16.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Snažan potres u Japanu zabilježili i seizmografi u Hrvatskoj

Snažan potres u Japanu

Snažan potres u Japanu

Foto: @EMSC / Twitter

Snažan potres pogodio je u srijedu sjeveroistočnu obalu Japana, zatresle su se zgrade i izdano je upozorenje za tsunami.


Potres magnitude 7,3, zabilježen kao šest plus na japanskoj ljestvici intenziteta potresa u nekim područjima, previše je snažan da bi ljudi mogli uopće stajati, objavila je javna televizija NHK.

Dogodio se u moru, na dubini od 60 kilometara, a osjetio se i u Tokiju, gdje su se zgrade snažno tresle. Za sada nema dojava o žrtvama. Bez struje ostalo je više od dva milijuna kućanstava u Tokiju i okolici.

Potres se najjače osjetio kod grada Fukushime u kojem je sjedište nuklearne elektrane Fukushima Daiichi. Regiju je 2011. pogodio snažan potres jačine 9,0 po Richteru i tsunami, u kojima je nuklearna elektrana pretrpjela velika oštećenja.

Valovi potresa M7.3 kod Naimea u Japanu u 15:36 SEV bili su vidljivi na seizmološkim postajama u Hrvatskoj. P-val je stigao u 15:49 SEV, priopćila je hrvatska Seizmološka služba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!