10:39 / 20.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

[VIDEO] Snažan potres u Japanu, ukinuto upozorenje za tsunami

Potres u Japanu

Potres u Japanu

Foto: EMSC / Twitter

Potres je zatresao sjeveroistok Japana u subotu, pogodivši područja uništena katastrofom iz 2011. godine te uzrokujući cunami visok jedan metar, prenijela je državna televizija NHK.

Potres je pogodio obalu prefekture Miyagi u 6:26 sati po lokalnom vremenu, bio je magnitude 7.2 te na dubini od 60 kilometara, objavila je japanska meteorološka agencija.

Zasad nema izvješća o mogućim žrtvama i većoj materijalnoj šteti.

Električna mreža Tokija je rekla da nije pronašla nepravilnosti u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi - koja je oštećena snažnim potresom u ožujku 2011. godine koji je uzrokovao taljenje jezgre nuklearnog reaktora i masovnu evakuaciju. Glasnogovornik je rekao da nije bilo nepravilnosti u obližnjem postrojenju Daini.

Nije bilo nepravilnosti u nuklearnoj elektrani Onagawa, rekao je nuklearni regulator u emailu.

U prefekturi Miyagi bilo je nestanka struje u nekim područjima, prema stranici Tohoku električne mreže.

NHK je rekao da je zaustavljen brzi vlak u regiji Tohoku.

- Bilo je jako loše, dugačko ljuljanje s jedne na drugu stranu. Bilo je čak i duže nego za vrijeme potresa prošle godine, no barem je zgrada ovdje u redu, rekla je NHK-u Shizue Onodera iz trgovine u kojoj radi, u gradu Ishinomaki.

- Puno boca je palo na pod, rekla je.

- Struja radi.Snimke prikazane na NHK-u iz unutrašnjosti njihova ureda u gradu Sendaiju, prikazuju ploču na stropu kako se trese oko 30 sekundi nakon potresa. Nije prijavljeno da su ikakvi predmeti padali s polica ili da ima trenutne štete.

Potres se mogao osjetiti u Tokiju oko 400 kilometara južno od epicentra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!