18:50 / 17.12.2020.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/P.F./I.Z./HRT/Hina

Snježna oluja pogodila SAD

Foto: David 'Dee' Delgado/REUTERS

Foto: David 'Dee' Delgado/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Poledica, snijeg i ledena kiša otežavaju cestovni promet, a zrakoplovne su kompanije otkazale više od tisuću letova.
Uoči kalendarskog početka zime, prva snježna oluja poharala je sjeveroistok SAD-a. Nevremenom je pogođeno 70 milijuna ljudi u 14 saveznih država. Poledica, snijeg i ledena kiša otežavaju cestovni promet, a zrakoplovne su kompanije otkazale više od tisuću letova.

Od Virginije do Massachusettsa slični prizori. Ledena kiša, gust snijeg i vjetar koji puše brzinom od 80 kilometara na sat. Na cestama duge kolone, tisuće prometnih nesreća s nekoliko smrtnih posljedica. Samo u Virginiji zabilježeno je 200 sudara, stotine automobila ostale su zaglavljene u snijegu, javila je novinarka Branka Slavica za Dnevnik HTV-a.

Ne rade gradske službe, prekinuto je i testiranje na COVID-19 u Connecticutu, Marylandu, Massachusettsu, New Jerseyju, New Yorku i Pennsylavniji. U New Yorku je u posljednja 24 sata palo više snijega nego cijele protekle zime.  Gradonačelnik Bill De Blasio poziva na strpljenje.

- Ne izlazite na ceste, pustite službe da očiste prometnice, rekao je.

- Ako ne morate biti na cestama, molim vas nemojte putovati, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Rekao je da ima više od 9.000 prekida struje i oko 600 nesreća.

Sve se događa u trenutku dok kamioni FedExa i UPS-a razvoze pošiljke s cjepivima protiv COVID-a na lokacije diljem zemlje. Ta operacija nije zaustavljena, vozači su dobili posebne dozvole za izlazak na prometnice. Iako najavljivana, snažna oluja mnoge je zatekla.

- O, moj Bože, ovo je nevjerojatno, nisam mislila da će biti tako ludo, opisuje situaciju Lisa Watson iz New Yorka.

U Central Parku, plućima Manhattana, od prvih sati ujutro moglo se vidjeti nordijske skijaše koji toliko snijega u gradu nisu imali posljednjih pet godina.

- To je genijalno, rekla je Elyse Mallyn koja je došla napraviti nekoliko krugova.

Snijeg će padati do kraja dana, kada se očekuje smirivanje prve ovogodišnje snježne oluje na sjeveroistoku SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!