Šojgu: Rusija namjerno usporava svoju ofenzivu u Ukrajini

24.05.2022.

14:47

Autor: Hina/HRT

Sergej Šojgu

Sergej Šojgu

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da Rusija namjerno usporava svoju ofenzivu u Ukrajini kako bi omogućila civilima da se evakuiraju, dok viši sigurnosni dužnosnik tvrdi da Moskva u tromjesečnom ratu nije "opterećena rokovima".

Njihovi komentari signalizirali su da Rusija ne vidi da će brzo doći kraj ratovanju, dok nastoji otkloniti bilo kakav dojam da je iscrpljena a da je skupa "specijalna vojna operacija" u zastoju, ocjenjuje agencija Reuters.


Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da je Rusija izgubila zamah nakon što je naišla na snažan ukrajinski otpor te da je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi.


- Proglašava se prekid vatre i stvaraju humanitarni koridori kako bi ljudi izišli iz okruženih područja, rekao je Šojgu u televizijskom intervjuu na 90. dan rata.


- Naravno, ovo usporava korak ofenzive, no radimo to namjerno kako bismo izbjegli žrtve među civilnom populacijom, rekao je ministrima obrane Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnom savezu Rusije i pet bivših sovjetskih republika.


U odvojenim komentarima, Nikolaj Patrušev, tajnik Vijeća sigurnosti predsjednika Vladimira Putina, rekao je da će se ispuniti svi ciljevi predsjednika Putina u Ukrajini jer je istina na ruskoj strani.


- Nismo opterećeni rokovima, rekao je u intervjuu u kojem je ponovio stav Rusije o denacifikaciji Ukrajine, nešto što Kijev i zapad niječu kao lažni izgovor za rat.


- Nacizam mora biti 100 posto izbrisan ili će ponovno podići svoju glavu u Europi za nekoliko godina, na još ružniji način, rekao je Patrušev.


Unatoč Šojguovim komentarima o poštedi civila, Ujedinjeni narodi su zabilježili 3930 civilnih žrtava tijekom sukoba.


Rusija ponavlja da ne cilja civilna područja i optužuje Ukrajinu, bez dokaza, da koristi ljude kao "ljudske štitove".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!