18:40 / 20.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Somalski gusari oteli brod pod panamskom zastavom

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Brod je plovio od Ujedinjenih Arapskih Emirata prema luci Mogadishu kad se našao u tehničkim problemima.
Somalski gusari oteli su brod pod panamskom zastavom, što je prva uspješna otmica od 2017., rekli su regionalni dužnosnici.

Brod je plovio od Ujedinjenih Arapskih Emirata prema luci Mogadishu kad se našao u tehničkim problemima, rekao je Musse Salah, guverner regije Gardafu koja je dio poluautonomne sjeverne regije Puntland.

Napalo ga je šest gusara jučer navečer, otkrio je Salah. Broj i nacionalnost posade nisu poznati, no pregovori o njihovu oslobađanju su u tijeku, rekao je.
Na vrhuncu svoje moći 2011. somalski gusari izveli su 237 napada na somalskoj obali, navodi Međunarodni pomorski ured, te su držali stotine talaca.

Napadi su poslije naglo prestali, uglavnom zato što su brodarske kompanije uvele bolje sigurnosne protokole, uključujući stražu, plovidbu dalje od Somalije i zapošljavanje privatnih zaštitarskih tvrtki. Međunarodni ratni brodovi koji djeluju kao dio koalicije također su pomogli da se smanji broj napada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!