16:39 / 20.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Sovjetski znanstvenik priznao da je pomogao stvoriti otrov korišten u napadu u Britaniji

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

No rekao je da taj napad ne izgleda kao djelo Moskve jer žrtve nisu trenutačno ubijene.
Znanstvenik iz doba Hladnoga rata priznao je da je pomogao u stvaranju nervnog otrova za koji Britanija kaže da je upotrijebljen za trovanje bivšeg špijuna i njegove kćeri, što je u suprotnost s tvrdnjama Moskve da ni Rusija ni Sovjetski Savez nikada nisu imali takav program, ali je rekao da taj napad ne izgleda kao djelo Moskve jer žrtve nisu trenutačno ubijene.

Profesor Leonid Rink rekao je u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju RIA da taj napad ne izgleda kao djelo Moskve jer Sergej i Julija Skripal nisu preminuli na mjestu događaja.

"S obzirom da su svi sudionici tog incidenta živi, teško je pretpostaviti da su u to upleteni Rusi", kazao je on dodavši da je takva nekompetentnost počinitelja "smiješna i nedopustiva". Po njegovim riječima, čak ni neobrazovani ruski napadač ne bi upotrijebio jedinstveni preparat ruskog podrijetla i ruskog naziva, a upotrijebiti nešto tako moćno i pritom ne uspjeti ostvariti cilj predstavlja "vrh gluposti".

Skripal i njegova kći su živi, ali su u kritičnom stanju već više od tri tjedna nakon što su pronađeni u nesvijesti na jednoj klupi u engleskom gradu Salisburyju. Policajac koji im je pomogao također je u bolnici u teškom stanju.

Rink je izjavio da je u doba Sovjetskog Saveza radio u postrojenju za kemijsko oružje gdje je razvijen vojni nervni otrov koji su na Zapadu nazvali Novičok. Upitan je li on jedan od kreatora tog nervnog otrova, odgovorio je: "Da. To je bila osnova moje doktorske disertacije".

Moskva je opovrgnula bilo kakvu upletenost u slučaj Skripal.  Rink je ustvrdio da bi za napad mogli biti odgovorni Britanci. On je odbacio izvješća britanskih medija da je Julija Skripal možda donijela otrov iz Moskve u kovčegu nazvavši to "apsolutnom glupošću" jer u tom slučaju ne bi živa došla do Londona. Istaknuo je da taj otrov djeluje trenutačno.

Rink je rekao da je tehnologija razvoja Novičoka bila poznata mnogim zemljama te da su za nju, među ostalima, znale Britanija, SAD i Kina za koje kaže da su mogle proizvesti verziju Novičoka.

Rink, međutim, tvrdi da je formula koju je razvio SSSR jedinstvena i da bi trebalo biti moguće na temelju uzorka otrova iskorištenog u napadu u Salisburyju reći da to nije "zamiješano u Rusiji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!