15:15 / 04.04.2018.

Autor: D.M./Hina

SpaceX-ova kapsula Dragon stigla na ISS

-

-

Foto: - / -

"Spajanje potvrđeno", rekao je NASA-in komentator u 12.40 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je robotska ruka uhvatila kapsulu Dragon.
Kapsula Dragon bez ljudske posade s hranom te istraživačkom opremom stigla je u srijedu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavila je NASA, dva dana pošto ju je američka kompanija SpaceX lansirala iz Cap Canaverala na Floridi. "Spajanje potvrđeno", rekao je NASA-in komentator u 12.40 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je robotska ruka uhvatila kapsulu Dragon.

Astronauti će tijekom dana iskrcavati 2600 kilograma hrane i opreme kojom će istraživati oluje, lijekove protiv raka i prikupljanje otpada koji kruži orbitom. Ovo je 14. misija SpaceX-a u okviru ugovora vrijednog 1,6 milijardi dolara za opskrbljivanje ISS-a tijekom nekoliko godina.

Raketa Falcon 9 koja se koristila za lansiranje u ponedjeljak i kapsula Dragon već su bile u svemiru. Ovo je drugi put da SpaceX šalje već upotrijebljene uređaje za let na ISS. Raketa lansirana u ponedjeljak letjela je posljednji put u kolovozu 2017., a kapsula Dragon pristala je na ISS u travnju 2016. U prosincu 2017. SpaceX je prvi put ponovno upotrijebio raketu i kapsulu u istoj misiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!