Španjolska čeka izručenje Hrvata iz Srbije osumnjičenog za trgovinu drogom

16.02.2023.

09:49

Autor: M.M./Hina/HRT

Španjolska čeka izručenje Hrvata iz Srbije osumnjičenog za trgovinu drogom

Španjolska čeka izručenje Hrvata iz Srbije osumnjičenog za trgovinu drogom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski državljanin G.B., kojeg Španjolska traži pod sumnjom za trgovinu drogom, u pritvoru je u Srbiji koja ga također sumnjiči za drugo kazneno djelo pa je zasad neizvjesno kada bi mogao biti izručen u Madrid, izvijestila je španjolska policija.

- Čuli smo da ga i u Srbiji sumnjiče zbog nečega pa ne znamo kada bi mogao biti izručen, rekao je glasnogovornik španjolske policije.

Španjolska policija prošle je godine pokrenula akciju kodnog imena ZADAR u području južnog španjolskog grada Granade gdje je privela 37 osoba te pronašla 350 paketa marihuane, 65 kilograma hašiša i vatreno oružje. Istraga u kojoj je sudjelovalo 300 policajaca vodila je prema osobi inicijala G.B.(38), koja je 29. rujna 2022. otputovala iz Španjolske.

Sud u Granadi je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu, a španjolska policija obavijestila policije Hrvatske i Srbije.

Srpska policija uhitila ga je 13.siječnja u Srbiji.

- Uhićeni je bio vođa kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom droge i pranjem novca, a koja je bila jedna od najvećih bandi u području Granade i njezine prigradske regije, priopćila je španjolska policija.

Tvrdi da je oko Granade otkrila plantaže marihuane, a da je organizacija od 2019. prevozila tu drogu iz Granade kamionima s lažnim dvostrukim dnom prema zemljama srednje Europe.

- U prosjeku su mjesečno prevozili više od 100 kilograma droge u kamionima za međunarodni transport, u kojima su drogu skrivali u sofisticiranom dvostrukom dnu, a prikrivenu legalnom robom. Sve je bilo prikriveno navodnom turističkom djelatnošću, dodala je policija iz Granade.

Srpska policija nije odgovorila sumnjiči li G.B.-a za druga djela, te gdje je trenutačno pritvoren i hoće li biti izručen Španjolskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!