Španjolska i Grčka bore se s velikim požarima

24.07.2022.

13:22

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Borja Suarez / REUTERS

Vatrogasci se bore s požarom na španjolskim Tenerifima, ali se situacija poboljšava u drugim dijelovima zemlje, dok Grčka pokušava staviti pod kontrolu požare u nacionalnom parku Dadia i na otoku Lezbosu.

Na otoku Tenerife, Kanarskom otoku popularnom među turistima, evakuirano je 585 stanovnika La Guanche i još četiri zajednice na sjeveru otoka.

Planinari su upozoreni da izbjegavaju obližnji nacionalni park Teide jer se požar približava tom području.

Otprilike 150 timova na terenu napredovalo je zahvaljujući većoj vlažnosti i slabijem vjetru.

Novi razlog za brigu je porast temperature do 38 Celzijevih stupnjeva koji se očekuje danas i sutra.

- Zato moramo ugasiti požar što je prije moguće, rekao je predsjednik Kanarskih otoka Angel Víctor Torres.

Gotovo svi šumski požari u Španjolskoj ugašeni su ili uglavnom pod kontrolom - osim požara na Tenerifima i onih koji su izbili jučer u Yunquera de Henaresu, sjeveroistočno od Madrida, te Olmeda del Reyu, jugoistočno od grada.

U Španjolskoj u prvih sedam mjeseci ove godine požari su uništili oko 200.000 hektara. 

Grčko selo Dadia evakuirano je u noći, a ujutro su vojnici i šumarski radnici krenuli u akciju probijanja protupožarnih prolaza u borovoj šumi. Oko 320 vatrogasaca bori se s vatrom.

Veliki požar još uvijek gori na južnoj strani otoka Lezbosa, gdje je jedno selo jučer evakuirano. Izgorjelo je  nekoliko kuća i automobila.

U uporabi su gotovo svi raspoloživi helikopteri i zrakoplovi za gašenje požara diljem Grčke, navela je civilna zaštita. Opasnost od novih požara još je visoka. Meteorolozi prognoziraju temperature i do 40 stupnjeva i malo oborina idućih dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!