07:32 / 29.07.2018.

Autor: HRT

Španjolska i Tunis traže rješenje za migrante, Orban upozorava

Ilustracija, foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Španjolski ministar unutarnjih poslova u subotu je pozvao na "europsko rješenje" problema imigracije.
Španjolski ministar unutarnjih poslova u subotu je pozvao na "europsko rješenje" problema imigracije nakon što je na obale Španjolske u dva dana stiglo 1200 migranata.

Španjolski mediji su objavili šokantne slike skupine afričkih imigranata koji su se direktno iskrcali na plažama prepunih turista.

"Došli smo na lice mjesta vidjeti probleme koji postoje, a problem imigracije je problem Europe i stoga traži europsko rješenje", kazao je Fernando Grande-Marlaska iz nove socijalističke vlade Pedra Sancheza, koji se nalazi u pokrajini Cadiz, na jugu zemlje.

Ministar se uputio na jug Španjolske kako bi se upoznao sa situacijom na terenu, tj. kako Crveni križ pruža pomoć imigrantima. U subotu su spasilačke službe objavile da su tijekom dana spasile 334 osobe iz 17 čamaca, dok je u petak obalna straža spasila 888 ljudi. Španjolska je ove godine postala glavna zemlja ulaska ilegalnih imigranata u EU, nakon što je to već nekoliko godina bila Italija.

"To je bilo za predvidjeti", kazao je ministar i optužio bivšu konzervativnu vladu da je "propustila predvidjeti razvoj događaja". Najavio je i izgradnju prihvatnog centra u Andaluziji koji bi mogao primiti 600 ljudi.

Tunis će primiti 40 migranata blokiranih na brodu

Tuniške vlasti su odlučile da će "iz humanitarnih razloga" primiti 40 migranata, među kojima su dvije trudnice, kojima je u pomoć pritekao trgovački brod koji već dva tjedna ispred Zarzisa, na jugu Tunisa, čeka na odobrenje za pristajanje.

"Iz humanitarnih razloga primit ćemo 40 migranata", rekao je u subotu navečer premijer Youssef Chahed na plenarnoj sjednici parlamenta posvećenoj glasovanju o povjerenju ministru unutarnjih poslova.

Brod "Sarost 5", trgovački brod koji plovi pod tuniškom zastavom, već je oko dva tjedna usidren ispred Zarzisa. "Unatoč kašnjenju u donošenju odluke, zadovoljni smo i rasterećeni", reagirao je u razgovoru za AFP kapetan broda Ali Hajji, dodajući da su migranti "veoma umorni i žele ući u Tunis".

Kapetan još nema odobrenje za pristajanje u luku Zarzis, ali na to "neće trebati dugo čekati nakon premijerove objave", dodao je. Migranti - podrijetlom iz Afrike južno od Sahare i iz Egipta - koji su iz Libije isplovili na gumenom čamcu, pet dana su plutali morem a onda ih je, ne zna se točno kad, uočio brod Caroline III koji je poslala malteška spasilačka služba.

Taj je brod zatim nazvao talijansku, francusku i maltešku obalnu stražu koje su "odbile prihvat spašenih migranata uz obrazloženje da su im najbliže luke u Tunisu", požalile su se u priopćenju tuniške nevladine organizacije. Migrante, među kojima je bilo osam žena, na kraju je preuzeo "Sarost 5". Malta u načelu prima samo migrante spašene u njezinim teritorijalnim vodama i one kojima je nužna hitna medicinska pomoć.

Tunis je među zemljama koje se spominju kao mjesto osnivanja prihvatnih centara za migrante ili "platforma za iskrcavanje izvan Europe" o čemu se dogovorilo 28 članica EU-a na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu.

Orban poziva desnicu da se ujedini za europske izbore i usredotoči na migraciju

Mađarski premijer Viktor Orban, ohrabren rastom popularnosti desničarskih stranaka u Europi, u subotu je rekao da će izborima za Europski parlament iduće godine dominirati "jedna ozbiljna zajednička tema - imigracija".

Govoreći predstavnicima mađarske manjine u Rumunjskoj, Orban je rekao da se desne stranke trebaju ujediniti kako bi "svu našu pozornost usmjerili na europske izbore 2019." i postaviti migracije kao glavnu temu.

"Kršćanska demokracija nije liberalna... ako hoćete, ona je neliberalna", rekao je Orban.

Mađarski čelnik je rekao da, za razliku od liberalne demokracije, kršćanska demokracija, koju on zamišlja za Europu, odbacuje multikulturalizam i imigraciju, te je protukomunistička i zastupa kršćanske vrijednosti.

Orban je u Europskoj uniji jedna od vodećih protivnika imigracije. Od migrantske krize 2015-16. Mađarska je postavila žičane ograde na granice i donijela niz zakona protiv migranata i humanitarnih organizacija koje im pomažu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!