Britanija i Francuska posljednje u nizu država koje uvode mjere za putnike iz Kine

30.12.2022.

Zadnja izmjena 21:10

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Velika Britanija i Francuska posljednje su u nizu država koje uvode obavezno testiranje na covid-19 za putnike koji stižu iz Kine.


Britanski mediji u petak pišu kako će premijer Rishi Sunak odrediti da putnici iz Kine ne mogu ući u zemlju bez negativnog testa na covid-19.

Francusko ministarstvo zdravstva u petak je priopćilo da će putnici iz Kine morati dati negativan test na covid-19 ne stariju od 48 sati.

Test će se tražiti na izravnim letovima iz Kine, ali i za putovanja s predsjedanjima. Putnici iz Kine morat će nositi zaštitne maske tijekom leta.

Službeni Pariz još nije odredio točan datum kad će ta odluka stupiti na snagu.

SAD će obavezan test za putnike iz Kine uvesti 5. siječnja, a Indija je uvela istu mjeru za putnike iz Kine, ali i iz Japana, Južne Koreje i Tajlanda, objavio je tamošnji ministar zdravlja.

Obvezno testiranje za dolaske iz Kine uvode i Japan, Tajvan i Južna Koreja, kao i Španjolska te Italija. Milanska zračna luka Malpensa već je počela testirati putnike iz Pekinga i Šangaja.

- Ova je mjera ključna kako bi se osigurali nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa te se zaštitilo talijansko stanovništvo, rekao je ministar zdravstva Italije Orazio Schillaci.

Italija je u četvrtak pozvala ostatak Europske unije da slijedi njezin primjer i testira putnike iz Kine na covid, ali druge članice rekle su da za sada ne vide potrebu za tim ili da čekaju zajedničko stajalište EU-a.

Dužnosnici Francuske, Njemačke i Portugala objavili su kako zasad ne vide potrebu za uvođenjem novih restrikcija, a Austrija je naglasila ekonomske dobrobiti povratka kineskih turista u Europu. Kineski posjetitelji u svijetu su, prije pandemije, trošili više od 250 milijardi dolara godišnje, prenosi Reuters.

Kineski državni mediji u petak su kritizirali odluke sve većeg broja zemalja da uvedu obavezna testiranja, nazvavši to diskriminacijom.

Prava namjera je sabotirati tri godine kineskih inicijativa za suzbijanjem covida-19 te napasti sustav države, piše državni medij Global Times u četvrtak i naziva nove mjere neutemeljenima.

Države koje uvode mjere navode zabrinutost zbog izostanka informacija o varijantama koje se šire po Kini koja je nedavno odustala od svoje stroge politike nulte stope covida-19.

U nedostatku sveobuhvatnih informacija iz Kine, razumljivo je da zemlje diljem svijeta djeluju na načine za koje vjeruju da njima mogu zaštiti svoje stanovništvo, napisao je u četvrtak na svom Twitter profilu glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I dalje smo zabrinuti zbog razvoja situacije i nastavljamo poticati Kinu da prati virus covid-19 i cijepi ljude s najvećim rizikom. Nastavljamo nuditi podršku kliničkoj skrbi i zaštiti zdravstvenog sustava, dodao je Etiopljanin.

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides u pismu europskim ministrima zdravlja pozvala je na ubrzanje genetskog sekvenciranja zaraza koronavirusom i nadzor otpadnih voda, uključujući sa zračnih luka, kako bi se otkrile potencijalne nove varijante iz Kine.  

Španjolska, Južna Koreja i Izrael uvode ograničenja na dolaske iz Kine

Brzorastući broj slučajeva koronavirusa u Kini naveo je Španjolsku, Južnu Koreju i Izrael da se pridruže zemljama koje su objavile dodatne zahtjeve za putnike iz Kine.

Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias izjavila je u petak da će osobe koje dolaze iz Kine morati napraviti test na koronavirus prije ulaska u zemlju ili biti potpuno cijepljene. Darias nije navela točan datum kada će se ograničenja primijeniti, rekavši samo da će se o tome uskoro odlučiti. Madrid je poručio da će nastojati što prije definirati zajedničku politiku za sve zemlje EU-a po tom pitanju.

U petak je Južna Koreja rekla da će od ponedjeljka zahtijevati od putnika da pokažu negativan PCR test u roku od 24 sata nakon dolaska u zemlju iz Kine. Od četvrtka će svi dolasci zahtijevati negativan test na koronavirus prije polaska na put.

Izraelsko ministarstvo zdravlja objavilo je u petak da uvodi testove na COVID-19 za putnike iz Kine gdje se događa eksplozija broja zaraženih.


- Odlučeno je da se naredi stranim zrakoplovnim kompanijama da primaju strane putnike na let iz Kine prema Izraelu samo ako su negativni na COVID, navodi se u priopćenju koje potpisuje novi ministar zdravlja Arie Dery.

Razmjeri epidemije u Kini i sumnje u službene podatke potaknuli su neke zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Japan, da nametnu nova pravila putovanja putnicima koji dolaze iz te zemlje nakon što je Peking ukinuo ograničenja. U Europskoj uniji do sada je samo Italija odredila testiranje na COVID-19 za sve putnike koji dolaze iz Kine. Italija je u četvrtak pozvala ostatak Europske unije da slijedi njezin primjer i testira putnike iz Kine na COVID, ali drugi su rekli da za sada ne vide potrebu za tim ili da čekaju zajedničko stajalište EU-a.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak da bi uvođenje obveznog testiranja na COVID-19 za putnike koji dolaze u Europsku uniju iz Kine bilo "neopravdano".


Nakon sastanka o tom pitanju u četvrtak, europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides pozvala je zemlje da preispitaju svoje nacionalne mjere praćenja i da ih ponovno pojačaju ako je potrebno, upozoravajući na moguće nove varijante.


Kina se trenutno bori s brzim porastom slučajeva koronavirusa. Samo u prva tri tjedna prosinca 248 milijuna ljudi u Kini zaraženo je virusom, prema službeno nepotvrđenim internim procjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!