U Španjolskoj održana misa za žrtve svećeničkog zlostavljanja

25.03.2023.

14:49

Autor: Hina/HRT/R.S.

U znak priznanja i ispriku žrtvama seksualnog zlostavljanja

U znak priznanja i ispriku žrtvama seksualnog zlostavljanja

Foto: Vincent West / Reuters

U katedrali u Bilbau na sjeveru Španjolske jučer je održana misa u znak isprike žrtvama seksualnog zlostavljanja počinjenog u biskupiji, što je jedna od prvih takvih misa u zemlji. 

Španjolska je suočena sa slučajevima seksualnog zlostavljanja od objave lista El Pais iz prosinca 2021. o više od 1200 navodnih slučajeva zlostavljanja u redovima Katoličke crkve u sedam desetljeća.

Josu Lopez Villalba, svećenik koji je i sam bio žrtva zlostavljanja, pridružio se ostalim žrtvama na misi u petak.

- Nema potrebe za riječima, ljudi koji su bili ondje znaju zašto su bili, rekao je Lopez za Reuters. "Bili smo djeca, nismo razumjeli. Poslije shvatiš. Ovo je bilo potrebno crkvi i žrtvama", dodao je.

Joseba Imanol Ibarra, još jedna žrtva, rekao je da se ovakva misa u drugim dijelovima Španjolske vjerojatno ne bi održala.

- Imali smo sreće jer se to dogodilo u ovoj biskupiji. Da se to dogodilo u Valladolidu, u Madridu ili bilo kojem drugom mjestu, ne bi nas poslušali, rekao je Ibarra Reutersu nakon mise.

Joseba Segura, biskup Bilbaa, priznao je zlostavljanja koja su počinili svećenici u Baskiji, na sjeveru Španjolske, i zamolio za oprost.

- Želimo ih slušati, rekao je vjerskoj zajednici.

Neke su žrtve zapalile svijeće na oltaru tijekom mise i kod ploče na zidu katedrale s natpisom: "U spomen na sve osobe koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja u našoj crkvi".

Španjolski parlament zadužio je pučkog pravobranitelja da istraži seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi u Španjolskoj.

Pravobranitelj Angel Gabilondo priopćio je 13. rujna da je njegov ured u prva dva mjeseca istrage već pomogao 201 žrtvi, uglavnom muškarcima. Rezultati istrage bit će predstavljeni parlamentu čim bude gotova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!