Španjolska premašuje psihološke granice: 100.000 zaraženih, 9.000 umrlih

01.04.2020.

14:18

Autor: I.D./HINA

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule.
Španjolska je u srijedu premašila novu psihološku granicu od 9.000 preminulih i više od 100.000 oboljelih, dva mjeseca nakon što se virus pojavio u toj zemlji, a već peti dan zaredom preminulo je više od 800 osoba.

Španjolska tako postaje druga zemlja po broju žrtava nakon Italije.

- Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu
- Koronavirus u Hrvatskoj - iz minute u minutu

Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule, premda je to mjesto već danima pusto. Madrid je žarište virusa, a u njegovoj gradskoj vijećnici također je održana minuta šutnje.

- U spomen na sve žrtve ovog prokletog virusa, istaknuo je gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida preko Twittera.

U Španjolskoj je u srijedu umrlo novih 864 pacijenata pa je njihov ukupni broj dosegnuo 9.053, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Istovremeno se broj oboljelih popeo na 102.136.

- Rast broja oboljelih će padati u nadolazećim danima zahvaljujući uvedenim mjerama, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón preko Skypea i dodao da je sada bitka u bolnicama da se pruži njega svima koji ju trebaju.

Liječnici i medicinske sestre nalaze se pod pritiskom rastućeg broja pacijenata, dok im pristiže dodatni zaštitni materijal, na što danima pozivaju.

Simón, koji u svakodnevnom televizijskom obraćanju informira javnost o razvoju situacije, od nedjelje se nalazi kod kuće nakon što mu je dijagnosticiran koronavirus.

Uvedena karantena smanjuje dnevni rast zaraženih

Od 15. ožujka je broj oboljelih rastao po stopi od oko 20 posto, a nakon 25.ožujka po stopi od 12 posto. U srijedu je oboljelo 8,2 posto više ljudi u odnosu na utorak. Simón kaže kako to pokazuje da uvedena karantena u zemlji funkcionira.

Oko 47 milijuna stanovnika je već tri tjedna zatvoreno u svojim stanovima i kućama, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Prošli tjedan sam se psihički osjećala loše, no sada sam bolje. Već sam navikla na ovu situaciju pa se sada osjećam normalno, kaže 34-godišnja Inés, stanovnica Madrida. Moja obitelj je srećom dobro, dodaje.

Autobusi u Madridu prevezli su u utorak samo 101.381 putnika, što je 93 posto manje u odnosu na isti dan prije godinu dana, izvijestio je gradski operater EMC. Bio je to dan s najmanje putnika u glavnom gradu. Svaki dan se smanjuje broj korisnika javnog prijevoza.

- Moj dečko i ja izlazimo samo kako bismo prošetali psa. Sreća je da ga imamo, to mi puno pomaže, napominje Inés.

Ta zaposlenica revizorske kuće od 13. ožujka radi od kuće, no kaže kako sada ima posla više nego ikada.

- Izvanredno stanje nas je uhvatilo u trenutku prijevoda godišnjih izvještaja kompanija, kaže.

Calviño: Španjolska vlada ne odustaje od euroobveznica

No obujam posla pao je mnogima nakon što su od ponedjeljka obustavljene sve gospodarske aktivnosti u zemlji, osim onih nužnih, poput hitnih službi ili distribucije hrane i struje, kako bi se dodatno onemogućio međusobni kontakt ljudi, a time i zaraza.

Pomorska luka u Algecirasu, na jugu zemlje, obustavila je pretovar tereta u jednoj smjeni. Radnici traže zaštitni materijal i novčani bonus. Prodaja automobila je pala u ožujku 69,3 posto.

Ministrica gospodarstva Nadia Calviño rekla je u srijedu kako je potrebno omogućiti državama Europske unije izdavanje zajedničke obveznice kako bi na tržištu prikupile novac za zdravstvo i gospodarske posljedice krize.

- Europa treba ujedinjena odgovoriti na ovu krizu, istaknula je Calviño u razgovoru za španjolsku radijsku postaju Onda Cero.

- Ja od toga neću odustati. Mi nastavljamo sa svojim stajalištem kako je potrebno uvesti mehanizam zajedničkog zaduživanja, zvali to 'euroobveznicom', 'koronaobveznicom' ili 'obveznicom obnove', kazala je.

To je još ranije zatražio premijer Pedro Sánchez, no naišao je na protivljenje Nizozemske i Njemačke.

Calviño je dodala kako Španjolska nije u žurbi zbog nemogućnosti financiranja svojih obveza ili nedostatka likvidnosti.

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!