14:13 / 30.03.2020.

Autor: M.M./Hina

Španjolska s 85.195 zaraženih pretekla Kinu

Foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: - / REUTERS

Španjolska vlada je na iduća dva tjedna zabranila sve gospodarske aktivnosti u zemlji osim onih neophodnih.
Španjolska vlada je na iduća dva tjedna zabranila sve gospodarske aktivnosti u zemlji osim onih neophodnih nadajući se zaustavljanju korinavirusa kojim se danas inficiralo novih 6.398 stanovnika.

-
U Španjolskoj preminulo 838 osoba, u pripremi obustava proizvodnje

Ukupan broj zaraženih popeo se na 85.195, čime je Španjolska prestigla Kinu po broju zaraženih te je sada treća zemlja nakon SAD-a i Italije.

Među zaraženima je i Fernando Simón, šef zdravstvene službe, koji je dosad svaki dan u podne izlazio na telekonferenciju za medije i iznosio podatke. Sinoć je imao povišenu temperaturu pa je danas ostao kod kuće. Zamijenila ga je liječnica María José Sierra, koja je u televizijskom obraćanju rekla kako se Simón osjeća dobro, ali s povišenom temperaturom, a onda je iznijela podatke koji unose tračak nade.

Usporava dnevni rast oboljelih

Od 15. ožujka do 25. ožujka je broj zaraženih rastao dnevno 20 posto, a od tada raste dnevno po 12 posto. Tome smo se nadali kada smo uveli zabranu izlaska na ulice. Za taj pad širenja bolesti bilo je potrebno desetak dana, rekla je Sierra.

Od 14. ožujka stanovnici smiju izlazi jedino u bolnice, trgovine s hranom, ljekarne, kioske, benzinske postaje, banke te kako bi prošetali psa. Do ponedjeljka su smjeli i na posao, no sada to mogu jedino ako im je posao vezan uz hitne službe, proizvodnju i distribuciju hrane, plina, struje, čistoću.

Vlada očekuje da će zbog dodatnog ograničavanja kretanja stanovnika stopa širenja zaraze pasti ispod 10 posto u nadolazećim danima.

Španjolska druga po broju umrlih

Broj preminulih osoba od koronavirusa u Španjolskoj porastao je u ponedjeljak 12 posto na 7.340. Stopa smrtnosti je blago usporila u odnosu na dan ranije, budući da je jučer broj preminulih bio porastao za 14,3 posto.

Španjolska je, međutim, druga zemlja na svijetu po broju umrlih nakon Italije gdje je preminulo 10.779 osoba.

Dobra je vijest što je broj oporavljenih dosegnuo 20 posto od ukupnog broja zaraženih, rekla je Sierra. Ozdravilo je 16.780 osoba od njih 85.195.

Medicinske sestre i liječnici nastavljaju raditi s oskudnim zaštitnim materijalom u napučenim bolnicama. Diljem Španjolske otvaraju se improvizirane bolnice ili šire postojeće.

Vojska je ispred madridske bolnice Gregorio Maraon postavila sedam velikih šatora gdje će biti dovezeno 65 novih pacijenata. Bolnica je prenapučena, potreban nam je dodatni prostor, rekla je ispred bolnice koordinatorica Hydra Gónzalez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!