12:01 / 02.04.2020.

Autor: HRT

Španjolska: U jednom danu preminulo 950 osoba, nezaposlenost raste

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

U Španjolskoj u posljednja 24 sata preminulo 950 osoba. Do sada je u toj zemlji zaraženo 110.238 ljudi.
U Španjolskoj je u posljednja 24 sata preminulo 950 osoba, što je nagori dan do sada za tu zemlju. To je 10,49 posto više u odnosu na dan ranije, čime je broj žrtava porastao na 10.003, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

Podsjetimo, Španjolska ima najviše smrtnih slučajeva nakon Italije među europskim zemljama. Već šesti dan zaredom u Španjolskoj dnevno umire više od 800 osoba, dok se zdravstveni djelatnici suočavaju s nedostatkom kreveta i zaštitnog materijala.

Ti podaci nisu dobri, no krivulja se stabilizirala. Rast je usporen, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije u Madridu. Dan ranije stopa rasta umrlih iznosila je 10,55 posto, otprilike kao i u četvrtak.

Do sada je u toj zemlji zaraženo 110.238 ljudi, oporavilo se 26.743. Žarište je u toj zemlji u Madridu.

- Španjolska proživljava najteže dane

Ritam zaraze je usporio budući da je u srijedu stopa rasta iznosila 8,2 posto. Posljednjih dana stopa oboljelih pada jer je kretanje stanovnika ograničeno od 14. ožujka kada je proglašeno izvanredno stanje.

Španjolska vlada je 14. ožujka proglasila izvanredno stanje nakon kojeg se 47 milijuna stanovnika nalazi zatvoreno u stanovima i kućama a smiju izlaziti samo na posao, u trgovine s hranom, kioske, bolnice, ljekarne, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali psa. Svi ugostiteljski objekti, kina, kazališta, stadioni, bazeni i drugi objekti za razonodu su zatvoreni.

U ponedjeljak 30. ožujka ta je mjera pojačana zabranom odlaska na posao, osim u neophodnim zanimanjima poput zdravstva, policije, proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina

Pokušaj rješavanja zdravstvene krize odveo je zemlju u gospodarsku krizu. U ožujku je bez poslao ostalo 302.265 osoba, što je 9,31 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Najviše je otpuštenih radnika u građevinarstvu, ugostiteljstvu, umjetničkim zanimanjima i industriji razonode.

Vlada je još ranije usvojila mjeru prema kojoj tijekom izvanrednog stanja kompanije ne smiju trajno otpuštati radnike, a razrađen je sustav privremenog suspendiranja radnih ugovora i privremene prijave na zavod za zapošljavanje. Vlada se obvezala pregledati ugovore i u slučaju kršenja uložiti veto, sukladno mjeri donesenoj zbog koronavirusa.

- Španjolska: Bez izbacivanja na ulicu, isključenja vode i struje najugroženijima

Za sada nije jasno kada su otkazi zabilježeni u ožujku uručeni, da li prije 14. ožujka ili nakon. Ministrica rada Yolanda Díaz je rekla da je privremeno otpušteno 620.000 ljudi u sklopu mogućnosti suspendiranja ugovora (program poznat pod imenom ERTE), u što ne ulazi navedenih 320.000 trajno otpuštenih osoba.


Zbog pandemije koronavirusom, broj nezaposlenih po stanovniku, najveći je u povijesti, javlja RTVE.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!