09:58 / 06.12.2021.

Autor: HRT

Španjolska: Užarena lava iz vulkana guta sve pred sobom

Užarena lava iz vulkana Cumbre Vieja, koji je erumpirao još potkraj rujna, ponovno teče prema Atlantskom oceanu

Užarena lava iz vulkana Cumbre Vieja, koji je erumpirao još potkraj rujna, ponovno teče prema Atlantskom oceanu

Foto: Jon Nazca / Reuters

Dramatično je na španjolskom otoku La Palmi u Kanarskom arhipelagu. Užarena lava iz vulkana Cumbre Vieja, koji je erumpirao još potkraj rujna, ponovno teče prema Atlantskom oceanu i guta sve pred sobom. Hitne službe priopćile su da su se na vulkanskom stošcu pojavili otvori s nekoliko novih tokova lave. 

Erupcija je nepovratno promijenila jedno od omiljenih turističkih odredišta. U erupciji je dosad oštećeno ili uništeno gotovo 2.700 kuća. Lava je progutala škole, crkve, plantaže banana i kilometre cesta.  Evakuirane su tisuće ljudi, a u erupciji nitko nije ozlijeđen.

Desetljećima je vulkan Cumbre Vieja na kanarskom otoku La Palmi mirovao. Njegovu buđenju prethodio je tjedan u kojem je zabilježeno više od 22 tisuće potresa. Znanstvenici kažu kako vjerujuju da su pod zemljom milijuni kubičnih metara magme koji moraju izaći te da bi lava mogla istjecati mjesecima.

La Palma se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Kanara, otočja u Atlantskom oceanu uz sjeverozapadnu obalu Afrike. Otok je udaljen 85 kilometara od najbližeg većeg otoka Tenerifa, koji je iznimno popularno turističko odredište, i 57 kilometara od La gomere. Najmlađi od Kanarskih otoka doživio je vulkansku erupciju 1971. Na La Palmi nema masovnog turizma, za razliku od poznatijih kanarskih otoka poput Gran Canarije, Fuerteventura, Lanzarotea i Tenerifa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!