Španjolska: više od 20.000 umrlih, mjere produžili do 10. svibnja

14:27 / 18.04.2020.

Autor: Hina

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Španjolska s više od 20.000 preminulih ima najviše žrtava nakon Italije i SAD-a dok je sa 191.000 inficiranih osoba zemlja s najviše oboljelih u Europi. Više zaraženih ima samo SAD.
Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u subotu navečer kako će od parlamenta zatražiti novo produženje izvanrednog stanja zbog koronavirusa do 10. svibnja, što je treće produženje od izbijanja smrtonosnog virusa u Španjolskoj koji je odnio više od 100.000 života u Europi.

Trenutno nije moguće ukiniti mjere kontrole kretanja stanovnika i prijeći u novu fazu otpuštanja mjera, rekao je Sánchez u televizijskom obraćanju.

Španjolska s više od 20.000 preminulih ima najviše žrtava nakon Italije i SAD-a dok je sa 191.000 inficiranih osoba zemlja s najviše oboljelih u Europi. Više zaraženih ima samo SAD. Po podacima agencije AFP, pandemija novog koronavirusa ubila je preko 100.000 ljudi u Europi.

Izvanredno stanje proglašeno je 14. ožujka te se od tada 47 milijuna stanovnika nalazi u svojim stanovima i kućama te im je dopušten izlazak jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi prošetali psa. Na posao odlaze samo u oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevini. Djeci je izlazak zabranjen.

Sánchez je rekao kako vlada razmatra mogućnost izlaska djece nakon 27. travnja.

- Ti izlasci će biti ograničeni i uvjetovani kako bi se izbjeglo širenje virusa, rekao je.

- Svjesni smo da mnoga djeca žive u teškim uvjetima, u stanovima od 40 metara kvadratnih, pa će oni moći nakratko izaći na zrak. Vidjet ćemo u nadolazećim danima kako ćemo to organizirati konzultirajući se sa zdravstvenim stručnjacima i vlastima u svih 17 autonomnih pokrajina, dodao je.

Vlada smije produživati izvanrendo stanje na po petnaest dana uz odobrenje parlamenta, a oporba je dosad dva puta podržala produženje. Zadnji put je produženo do 26. travnja, no Sánchez je već bio najavio da će tražiti novo do sredine svibnja. Parlament bi o novom produženju trebao glasati idući tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!