21:21 / 19.10.2020.

Autor: Hina

Španjolske regije jačaju mjere protiv covida, broj zaraženih se približava milijunu

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

Španjolska ima ukupno 974.449 zaraženih i skoro 34.000 umrlih.
Nekoliko španjolskih regija ojačalo je restrikcije zbog koronavirusa u ponedjeljak, pokušavajući obuzdati drugi val koji bi Španjolskoj uskoro mogao donijeti preko milijun zaraženih od početka pandemije.

Vlasti u regiji Castila i Leon objavile su da će od utorka zatvoriti grad Burgos i obližnji Aranda de Duero za sve osim za neodgodiva putovanja, nakon što je broj zaraženih u toj regiji prešao 500 slučajeva na 100.000 ljudi.

- Stanje je slično onom u ožujku ili travnju, rekao je gradonačelnik Burgosa Daniel de la Rosa za televiziju TVE, podsjećajući na početak pandemije kada su Španjolci bili zatvoreni u svojim domovima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Aragon, koji je tijekom ljeta imao nekoliko žarišta zbog poljoprivrednih radnika koji su iz inozemstva došli u Španjolsku, uveo je ograničenja za barove i restorane i zabranio prodaju alkohola u dućanima između 22 sata i 8 sati ujutro.

Regionalna zdravstvena čelnica Sira Repolles rekla je da je regija vrlo blizu uvođenja restrikcija kretanja u regionalnom središtu Zaragozi.

Katalonija je prošli tjedan odredila 15-odnevno zatvaranje barova i restorana. Španjolski decentralizirani politički sustav ostavlja upravljanje pandemijom uvelike u rukama regija, iako središnja vlada može intervenirati kao što se dogodilo 9. listopada kada je proglašeno izvanredno stanje u Madridu i djelomično zatvaranje sedam milijuna ljudi u i oko glavnog grada.

Voditelj španjolskog koordinacijskog centra za izvanredne situacije epidemiolog Fernando Simon upozorio je da se stopa dnevnih infekcija povećava nakon kratkog razdoblja stabilizacije prošli tjedan.

_ Vjerojatno će se stopa infekcije ponovno povećati ako po zimi ne budemo provodili mjere opreza, rekao je na novinskoj konferenciji.

Španjolska ima ukupno 974.449 zaraženih i skoro 34.000 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!