Hrvatica spašena s Veleža stabilno i dobro se osjeća

29.05.2023.

Zadnja izmjena 11:35

Autor: S.M./T.V./HRT/Hina

Akcija spašavanja na planini Velež

Akcija spašavanja na planini Velež

Foto: GSS Prenj / GSS Prenj

Hrvatska državljanka spašena je rano jutros i prebačena u bolnicu nakon jučerašnje nezgode u kojoj je ostala izolirana na iznimno opasnoj, 400 metara visokoj litici planine Velež nedaleko od Mostara.

Pripadnici Gorske službe spašavanja uspjeli su ženu oko 1.20 spustiti u podnožje litice, a akcija spašavanja završena je u 4.30 h, rekli su za Hinu pripadnici Gorske službe spašavanja u Mostaru.

Prema njihovim riječima, ozlijeđenu ženu helikopter Europskih mirovnih snaga (EUFOR) transportirao je u bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, gdje je hospitalizirana.

- Ona je sinoć oko 1.30 dovezena helikopterom. Napravljena je kompletna dijagnostika. Utvrđene su teže ozljede na desnoj polovini grudnog koša, prijelom rebara, rekao je, među ostalim, Zlatko Guzin, ravnatelj bolnice. Dodao je da je pacijentica do jutros bila na jedinici intenzivnog liječenja, a zatim je prebačena na odjel kirurgije. Stabilno je i dobro se osjeća.

Prema istome izvoru, ona je bila u skupini od 12 planinara koji su se kretali iznimno opasnom trasom planine Velež, no nisu posve jasne okolnosti kako je zapela na 400 metara visokoj litici.

Njezino spašavanje počelo je jučer poslijepodne. Žena je, zahvaljujući posebnoj košari za spašavanje, sigurno spuštena s litice.

U jučerašnju akciju bio je uključen i helikopter Službe spašavanja Republike Srpske, no u tom trenutku nije mogao pristupiti unesrećenoj ženi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!