10:23 / 11.07.2018.

Autor: HRT

Spašeni dječaci izgubili prosječno oko 2 kg, no u dobrom su općem stanju

Foto: Michael Safi/Twitter

Foto: Michael Safi/Twitter

Foto: - / -

Svi su dobro, nijedan nema temperaturu i ozbiljne infekcije, ali trojica imaju blažu upalu pluća, navode liječnici.
U malo više od dva tjedna, koliko su proveli u poplavljenoj špilji Tham Luang, tajlandski dječaci i njihov trener u prosjeku su izgubili oko 2 kilograma, no njihovo je opće stanje dobro i ne pokazuju znakove stresa, izvijestio je predstavnik ministarstva zdravstva.

Tajlanđani su na jučerašnje izvlačenje posljednje grupe iz špilje reagirali s olakšanjem, zahvalnošću i oduševljenjem. Svi dječaci i njihov trener helikopterima su prevezeni u obližnju bolnicu gdje im je pružena zdravstvena skrb.

Roditeljima četvorice dječaka koji su u nedjelju prvi izvučeni iz špilje dopušteno je da ih posjete, no morali su odjenuti zaštitna odijela i od njih se udaljiti oko dva metra.

Thongchai je kazao da jedan dječak iz posljednje grupe spašenih ima upalu pluća te da su svi dječaci cijepljeni protiv tetanusa i bjesnoće.

Premijer Prayuth Chan-ocha od javnosti je zatražio da dječacima pruži dovoljno vremena i prostora za potpuno oporavak.

"Važno je dati im dovoljno prostora i omogućiti im da neometano uče", kazao je novinarima.Voditelj misije spašavanja Narongsak Osottanakorn na konferenciji za novinare otkrio je da je odluka o vremenu izvlačenja dječaka donesena nakon što je ustanovljeno da razina kisika u dijelu špilje u kojemu su bili zarobljeni rapidno pada.

"Prije smo izvijestili da iznosi samo 15 posto, no tada vam nismo željeli reći da bi, ako padne na 12 posto, dječaci i njihov trener mogli pasti u stanje šoka i kome. Drugi razlog da se grupa izbavi iz špilje što prije bila je vremenska prognoza, jer bila je najavljena obilna kiša", objasnio je.

Na vidjelo izlazi još jedan podatak koji je mogao ugroziti spašavanje. Naime, grupa australskih ronilaca za britanski Guardian i BBC danas je otkrila da su se crpke za vodu smještene u špilji pokvarile, odnosno da su prestale raditi kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je spašena i posljednja grupa.

Voditelj marinaca koji je nadzirao misiju spašavanja kontra-admiral Apaorn Yuukongkaew pozdravio je napore svih međunarodnih suradnika. "Nismo mi nikakvi junaci. Ponosni smo što smo sudjelovali u misiji, a ona je bila uspješna zbog suradnje i pomoći koja je stizala iz cijeloga svijeta. Marinci su za ovo obučeni, a njihov je moto: Mi ne napuštamo ljude u nevolji."

DJečaci će propustiti Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji

Cijela skupina - 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina i njihov trener - ostat će u bolnici najviše tjedan dana kako bi se osiguralo da su dobili primjerenu pomoć. To znači da će skupina propustiti Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji u nedjelju, na koje ih je pozvao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Liječnici su rekli da mogu gledati prijenos na televiziji.

Suze i euforija na ulicama nakon spašavanja tajlandskih dječaka 

U dramatičnoj trodnevnoj spasilačkoj operaciji svih 12 članova mlade nogometne momčadi i njihov trener bili su uspješno spašeni iz pećine Tham Luang Khun Nam Nong, 1000 kilometara sjeverno od Bangkoka, blizu tajlandske granice s Mjanmarom.

Nakon nogometnog treninga 23. lipnja ušli su u špilju s namjerom da je istraže, no zbog jake kiše špilja je poplavljena pa više nisu mogli izaći.

Zapovjednik spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn pozdravio je ishod obavljene nemoguće misije i pozvao svijet da nešto nauči iz toga kako se takav incident više nikad ne bi ponovio. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!