Četvero migranata poginulo u potonuću broda u Engleskom kanalu

14.12.2022.

Zadnja izmjena 18:20

Autor: Hina/I.B.

Spašeni migranti

Spašeni migranti

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Četvero ljudi je poginulo u havariji broda koji je pokušao preko La Manchea ilegalno prevesti migrante do Ujedinjenog Kraljevstva. U akciji spašavanja, britanski i francuski timovi uspjeli su iz mora izvući 43 migranata koji su helikopterima prevezeni u bolnice. Nesreća se dogodila samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer obećao donijeti nove zakone radi sprječavanja ilegalnih migracija.

Britanska vlada i hitne službe potvrdile su da je operacija spašavanja u tijeku, s brodovima, helikopterima i spasilačkim timovima na terenu koji pomažu francuskoj i britanskoj mornarici.

Incident se dogodio oko 3.40 tijekom noći, a britanska radiopostaja LBC prenosi da je spašeno 43 ljudi.

Ova nesreća događa se manje od godinu dana nakon što je u pokušaju prelaska Engleskog kanala gumenjakom u studenome 2021. poginulo 27 ljudi.

Brod je potonuo u vrijeme hladnog vremena koje je zahvatilo Britaniju. Jutros je u obližnjem gradu temperatura iznosila 2 stupnja.

Unatoč niskim temperaturama više od 500 migranata samo prošlog vikenda odlučilo se na taj opasan put, jer krijumčari koriste prednost mirnog mora i slabih vjetrova.

Iz Francuske je ove godine u Britaniju ušlo više od 40 tisuća migranata, prenosi Reuters. Velik dio njih stigao je iz Afganistana i Irana, no prošlu godinu bilježi se i velik broj dolazaka Albanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!