SPC priznala nezavisnost Makedonske pravoslavne crkve

24.05.2022.

21:44

Autor: HRT/Hina

Crkva Sv.Kliment i Panteleimon u Ohridu

Crkva Sv.Kliment i Panteleimon u Ohridu

Foto: Zoran Karapancev / Shutterstock

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije u utorak je na zajedničkoj liturgiji SPC-a i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao autokefalnost MPC-a, a tu odluku je SPC službeno objavila na svojoj mrežnoj stranici.

- Sveti Arhijerejski Sabor je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve - Arhiepiskopije Ohridske i blagosilja, odobrava, prihvaća i priznaje autokefalnost, istaknuo je u patrijarh Porfirije u besjedi na liturgiji u Skoplju. Liturgija na kojoj je objavljeno priznanje autokefalnosti održana je na dan Svetih slovenskih prosvjetitelja Ćirila i Metoda.

Okončan višedesetljetni raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji

Današnje zajedničko bogosluženje u Skoplju nastavak je zatopljavanja odnosa dviju crkava, započetog 17. svibnja u Hramu Svetog Save u Beogradu "liturgijom pomirenja". Prethodno je Ekumenska (carigradska) patrijaršija priznala crkvenu hijerarhiju koju predvodi arhiepiskop Stefan kao "kanonsku i validnu u svepravoslavnom svijetu" i uspostavila "kanonsku i liturgijsku zajednicu" MPC, kako je priopćio Sveti sinod Ekumenske patrijaršije. Tom odlukom okončan je višedesetljetni raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji.

SPC je bila u dugotrajnom sporu s Makedonskom pravoslavnom crkvom-Ohridskom arhiepiskopijom, osporavajući joj autokefalnost. U današnjem priopćenju SPC-a poslije zajedničke liturgije u Skoplju stoji da će Sinod SPC-a, kao crkvena vlada, te patrijarh Porfirije u suradnji s arhiepiskopom Stefanom i Sinodom MPC-a, razraditi "sve tehničko-organizacijske detalje" te da slijedi svečano proglašenje i obavijest "svim pomesnim pravoslavnim crkvama".

Bit će to ujedno i poziv tim crkvama da "po svom kanonskom poretku prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve Ohridske Arhiepiskopije".

- Radujemo se u Gospodu jer se pred našim očima zbiva čudo, a mi nedostojni smo dio tog čuda, sudionici tog čuda. Gospod nas je udostojio da ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine bude iscjeljeno, istaknuo je poglavar SPC-a u besjedi u Skoplju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!