21:07 / 09.05.2020.

Autor: Dragan Nikolć/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Spektakl na nebu iznad Moskve

-

-

Foto: - / -

Naš odnos prema Danu pobjede je svet. To je naše sjećanje, ponos, povijest koja se prenosi naraštajima, poručio je Putin.
Buket crvenih ruža položen ispred vječnog plamena u Aleksandrovskom parku, tik uz kremaljske zidine. Memorijalni kompleks podignut u čast bitki za Moskvu odavno je nadrastao okvire gradskog spomen-obilježja, to je jedan od najvažnijih ratnih spomenika u Rusiji. Naš odnos prema Danu pobjede je svet. To je naše sjećanje, ponos, povijest koja se prenosi naraštajima, poručio je Putin.

- Naši veterani borili su se za život, a protiv smrti. Uvijek ćemo slijediti njihovo jedinstvo i njihovu hrabrost. Ujedinjeni smo u našoj uspomeni i nadama, našim aspiracijama, našoj odgovornosti za sadašnjost i budućnost. Znam i čvrsto vjerujem - kada smo ujedinjeni, nepobjedivi smo. Sretan vam Dan pobjede! Hura!, uzviknuo je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Trijumf protiv nacista uklesan je u rusku kolektivnu svijest kao najvažniji nacionalni praznik. U Drugom svjetskom ratu život je izgubilo gotovo 27 milijuna sovjetskih građana, od toga oko 12 milijuna vojnika. Putin je položio karanfil i na svaki od dvanaest granitnih blokova u kojima je kapsula sa zemljom iz 12 gradova heroja. 

Oblačno nebo iznad ruske prijestolnice zaparalo je zatim 75 zrakoplova i helikoptera, uključujući i najnaprednije što rusko zrakoplovstvo ima, bombardere suhoj-57. Prave parade Putin se nije odrekao, odgođena je najvjerojatnije za jesen - ali bilo je ovo jedno od moćnijih obilježavanja Dana pobjede još od 1990-ih. Gotovo 370 aviona letjelo je i iznad još 50-ak ruskih gradova.

- Dragi građani Rusije! Letačke skupine Ruski vitezovi i Lastavice čestitaju vam Dan pobjede!, rečeno je.

Putin je zatim čestitao pripadnicima počasnih straža unutar zidina Kremlja.

- Pamtimo lekcije iz Drugog svjetskog rata. Naglašavam da će svi razvojni planovi ruske vojske i mornarice biti ispunjeni, u to nitko ne treba sumnjati. Naše oružane snage dosad su bile i ubuduće će biti najmodernije opremljene. Najvažnije je to što znamo da je to oružje u sigurnim rukama, rekao je Putin.

Crvenim trgom ove godine nije prošlo oko pola milijuna Moskovljana kao lani. Marš Besmrtne pukovnije, tijekom kojeg milijuni Rusa hodaju s portretima bližnjih koji su se borili u Drugom svjetskom ratu, održan je online. Samo su se rijetki usudili prekršiti pravila karantene i doći u središte grada, desetak ih je privedeno.

- Danas sam ovdje jer želim da veterani hodaju s nama rame uz rame u maršu Besmrtne pukovnije kao i prijašnjih godina. Oni se nisu bojali fašizma pa mene ne može uplašiti pošast koronavirusa, rekla je stanovnica Moskve Jekaterina Glušik.

Dok je u Rusiji državna televizija građanima prikazala snimku prošlogodišnje parade, u Minsku od današnje nije odustao Aleksandar Lukašenko, unatoč tomu što je više od 21.000 Bjelorusa zaraženo. Mimohod bjeloruske vojske promatrale su tisuće građana, među njima i brojni ratni veterani. Bez socijalne distance ili zaštitnih maski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!